Opozorila okoljevarstvenikov po mnenju Kosove komisije niso bila dovolj upoštevana. Foto: RTV SLO
Opozorila okoljevarstvenikov po mnenju Kosove komisije niso bila dovolj upoštevana. Foto: RTV SLO
Vetrna elektrarna
Na ministrstvu za okolje trdijo, da ni nobenih dokazov o nepredvidljivih škodljivih učinkih na okolje in zdravje ljudi. Foto: EPA
Volovja reber: Ministrstvo zanika sume korupcije

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na ministrstvu za okolje in prostor, ki so pripomogle k izdaji dovoljenj za postavitev vetrne elektrarne s pripadajočo infrastrukturo na Volovji rebri, ustreza definiciji korupcije.

Kot sta pojasnila predsednik komisije Drago Kos in njegov namestnik Bečir Kečanovič, komisija ne trdi, da vetrnih elektrarn ne bi smeli postaviti, temveč, da je bila v postopku izrazito favorizirana stran, ki zagovarja postavitev.

V postopku, po katerem se je izdalo delno gradbeno dovoljenje, niso bila dovolj upoštevana opozorila okoljevarstvenikov, kršeni pa sta bili tudi dve načeli previdnosti in dopustnosti, ki ju določa zakon o varovanju okolja. Po Kosovih besedah bo zaradi tega nastala korist za investitorja in krajevno skupnost Ilirska Bistrica.

Ministrstvo sum korupcije zanika
Na ministrstvu za okolje ugotavljajo, da komisija ni predstavila nobenega dejstva, ki bi imelo značaj korupcijskega dejanja. Dodajajo, da ni nobenih dokazov za nepredvidljive učinke na okolje ali zdravje ljudi. Na ministrstvu še ocenjujejo, da obrazložitev načelnega mnenja komisije ne drži, saj pri odločitvi za postavitev vetrnih elektrarn na Volovji rebri ni bilo kršeno načelo previdnosti in dopustnosti.

Korupcija tudi pri sprejemanju načrta za hitro cesto
Komisija je ugotovila še, da ravnanje uradnih oseb urada za prostorski razvoj ministrstva za okolje in prostor pri sprejemanju državnega lokacijskega načrta za hitro cesto Koper - Izola ustrezajo definiciji korupcije.

Šlo naj bi za prepozno izdajo negativnega mnenja ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zaradi česar bo trasa hitre ceste posegala na 37 do 40 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč, in ne samo na 0,9 hektarja, kot je bilo prvotno določeno.

Volovja reber: Ministrstvo zanika sume korupcije