Ljudmila novak zatrjuje, da je NSI lahko alternativa sedanji koaliciji na naslednjih volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Ljudmila novak zatrjuje, da je NSI lahko alternativa sedanji koaliciji na naslednjih volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Matevž Kleč
Kleč si prizadeva, da Nsi ostane prepoznavna po zagovarjanju tradicionalnih vrednot. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak meni, da ima sedanja vlada premajhno podporo javnosti, da bi lahko izvedla nujno potrebne reforme in da so predčasne volitve edina rešitev za izhod iz krize. "Slovenija nujno potrebuje novo vlado, če hoče napredovati. Potrebujemo vlado, ki bo z večjo učinkovitostjo in zaupanjem izvedla ukrepe proti krizi," je prepričana Novakova.

"Vlada bi morala poslušati socialne partnerje, še bolj pa gospodarstvo, a sedanja vlada tega ne počne," ocenjuje predsednica NSi-ja, ki meni, da je sta to dva izmed glavnih razlogov za neučinkovitost sedanje vlade in propadanje gospodarstva.

Aktivnosti NSi-ja pred volitvami 2012
Novakova je povedala, da so v stranki že začeli priprave na naslednje državnozborske volitve, saj želijo predstavljati alternativo zdaj vladajoči politiki. "Želimo biti stranka novih obrazov, odgovornih in sposobnih ljudi, saj slovenska politika potrebuje nove obraze, zato smo tudi izvolili novo vodstvo," je dejala Novakova in dodala, da v stranki že pripravljajo program, s katerim bo stranka nastopila na državnozborskih volitvah, hkrati pa tudi že sestavljajo listo kandidatov za poslance.

Kot eno izmed pomembnejših usmeritev stranke je Novakova predstavila medgeneracijsko sodelovanje v politiki, saj je po njenih besedah reforme, kot je pokojninska, mogoče izvesti samo s sodelovanjem različnih generacij.

Podpredsednica NSi-ja Alenka Šverc je poudarila, da so mladi, odgovorni člani stranke in strokovno pripravljen strankin program tisto, kar Slovenija v tem trenutku potrebuje za čimprejšnji izhod iz krize, saj meni, da je delo sedanje vlade primerljivo z naravnimi katastrofami, ki pustošijo po Avstraliji.

"Vsemogočnega rešitelja krize ne bo"
Matej Tomin
, drugi podpredsednik NSi-ja, pa je povedal, da "vsemogočnega" rešitelja iz krize ne bo, ampak da je prava rešitev za boljšo prihodnost Slovenije prenova političnih strank in prenova politike same. Predsednik sveta stranke Matevž Kleč je ob tem poudaril še ohranjanje vrednot, ki jih Nova Slovenija predstavlja, in da bo pred volitvami storil vse, da bodo volilci NSi videli kot stranko tradicionalnih vrednot, ki jo je vredno voliti, in da bo NSi ponovno prišla v parlament.

Glavni tajnik stranke Robert Ilc je novinarjem predstavil štiri točke, ki bi stranki pomagale pri vrnitvi v DZ. Ilc je izpostavil krepitev članstva v stranki tudi z ustanavljanjem novih lokalnih enot. Zdaj ima NSi 190 lokalnih enot, vzpostaviti pa želijo še širšo lokalno mrežo stranke. Prav tako bodo v stranki oblikovali gospodarski klub, ki bo deloval kot svetovalno telo stranke na področju gospodarstva. Na koncu pa je Ilc kot eno izmed najpomembneših priprav na volitve izpostavil 88 kandidatov za poslance, ki bodo stranko na volitvah zastopali.

Programske usmeritve stranke
Ljudmila Novak je poudarila, da bo njihov program usmerjen k razvoju gospodarstva. Posebej je omenila davčno politiko, ki bi omogočala boljši razvoj in vzpodbujanje gospodarske rasti. V programu bodo še vedno poudarjene tradicionalne vrednote, ki jih zagovarja stranka, prizadevali pa si bodo tudi za uvedbo predmeta etika, ne samo v osnovne šole, ampak tudi v srednje šole in univerzitetne študije.

V NSi-ju pričakujejo, da se bodo na volitvah ponovno vrnili v parlament z izidom podobnim tistemu, ki ga je stranka dosegla na volitvah 2004. Novakova je zatrdila, da so v stranki pripravljeni na konstruktivno politično sodelovanje z vsemi strankami, da pa imajo prednost desnosredinske stranke, ker so jim programsko bližje.