Svet za nacionalno varnost ocenjuje, da so ukrepi uravnoteženi

Premier Janez Janša je po seji Sveta za nacionalno varnost povedal, da so ocenili, da smo v tem trenutku na neki prelomni točki, ko lahko z mehkimi ukrepi, brez ustavljanja javnega življenja in gospodarstva, ustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za ta virus plačali enako visoko ceno kot spomladi. Svet tako vse državljane in državljanke poziva, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti, kajti od tega bo odvisno, ali bodo ti dejansko prijeli. Svet ocenjuje tudi, da pri sprejetih ukrepih ni nobenih razhajanj med vlado in stroko.

Janša: 5 odstotkov prebivalstva omalovažuje odgovorno ravnanje 95 odstotkov preostalih

Ocenjuje še, da so sprejeti načrti za spopad z virusom vnaprej dobro pripravljeni, uravnoteženi in da obstajajo vse možnosti, ki so pripravljene, da se virus v vsakem primeru ustavi. "V tem trenutku nismo pred dilemo, ali bomo sposobni ustaviti širjenje virusa, to smo sposobni, to vemo. Ne nazadnje smo to dokazali ob bistveno manjših resursih že spomladi. Vprašanje je, kakšno ceno bomo plačali za to. Ta cena pa v tem trenutku ni odvisna od vlade – vlada je sprejela ukrepe, ki so primerni, zadostni – ampak od tega, ali bomo te ukrepe upoštevali vsi. Dejstvo je, da pet odstotkov prebivalstva teh ukrepov, ki so mehki, ne upošteva, onemogoča njihovo učinkovitost in preprečuje ali ogroža ali omalovažuje odgovorno ravnanje 95 odstotkov ostalega prebivalstva," je dejal.

Ob naraščanju okužb se sestaja Sveta za nacionalno varnost

Ponovna aktivacija 37.a člena zakona o obrambi

Glede nezakonitih migracij je Janša povedal, da je svet v celoti podprl predlog policije, da se zaradi stanja, ki postaja vse bolj kritično, znova predlaga aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi, ki omogoča aktiviranje vojske za varovanje slovenske schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško.

Apeliral je na opozicijske stranke, da aktivacijo člena tokrat v DZ-ju podprejo. Gre namreč za odločitev, ki jo je treba sprejeti z dvotretjinsko večino. "Vlada ima namreč tukaj nesporno dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi in za slovensko vlado je varnost državljanov sredi Ljubljane enako pomembna kot varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju ali kateri koli drugi občini ob meji ali ob tako imenovanih migrantskih poteh, ob katerih se dogaja marsikaj, je ogrožena varnost, lastnina ljudi," je poudaril Janša.

Zaradi situacije s covidom-19, ki postaja težka, odgovorna in zahtevna, so po njegovem mnenju potrebni dodatni resursi slovenske policije, ki so trenutno omejeni. Če sklep oz. odločitev glede aktivacije člena v DZ-ju ne bi bila sprejeta, ima vlada po Janševih besedah samo še eno možnost, in sicer, da zaprosi za pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju ter z njihovo pomočjo, kot se je zgodilo leta 2015, ustrezno zavaruje južno mejo in prebivalstvo ob njej.

Udeleženci seje Sveta za nacionalno varnost

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Rok Šuligoj, so se današnjega dogodka poleg predsednika vlade, predsednika države, predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča in predsednika državnega svet Alojza Kovšce med drugimi udeležili tudi številni ministri, vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović in predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec.

Šarec: "Izboljšati je treba komunikacijo z javnostjo"

Poziv sveta k upoštevanju ukrepov je po oceni predsednika LMŠ-ja na mestu. Se pa po njegovem mnenju državljanke in državljani ukrepov, kolikor je to možno, držijo že sedaj. "Vedno se najdejo posamezniki, ki se jih ne," je dejal. Bi bilo pa treba izboljšati komunikacijo z javnostjo. "Naj se govori z enim glasom, da bodo ljudje pomirjeni, da bodo zaupali vladi. Naj se postavi v prvo vrsto stroka," je navedel Šarec.

O razglasitvi epidemije po njegovih besedah danes ni bilo govora. Na seji sveta so pojasnili, da smo za zdaj še v območju, kjer se da z upoštevanjem ukrepov preprečiti najhujše, je dodal Šarec. "Kolikor lahko verjamemo tem številkam. Upamo, da so točne," je pripomnil.

Svet za nacionalno varnost podpira aktivacijo 37.a člena

Današnjo sejo je Šarec sicer razumel tudi v kontekstu resnosti položaja, v katerem je treba dajati vtis enotnosti. Pristojne je na njej sicer povprašal o tem, kaj so delali poleti. Ne glede na to pa bo treba v zajezitev širjenja virusa po njegovih besedah vlagati skupne napore.

"Škandalozno, da se za okužbe krivi protestnike"

Še pred začetkom seje pa je Šarec izrazil prepričanje, da se Svet za nacionalno varnost sklicuje, da bi se vzpostavila kolektivna odgovornost za nastali položaj. V vladajoči koaliciji oziroma v stranki SDS očitno nastaja panika, saj opozicijska pobuda o alternativni koaliciji začenja dobivati obrise, je povedal. Prvi ukrep, ki bi kolikor toliko povrnil zaupanje ljudi, sta po Šarčevih besedah odstavitvi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka ter vrnitev Nine Pirnat na čelo inštituta.

O morebitni podpori aktivacije 37a. členu se Šarec po seji sveta ni izrekel, je pa spomnil, da so že v prejšnji razpravi na to temo postavili določene pogoje, ki pa niso bili upoštevani.

Kot je še poudaril, je škandalozno, da se za število okužb krivi protestnike in številne druge, le "vlada sama pri sebi ne vidi nobene krivde". Podobno pa se skuša na opozicijo zvaliti krivdo glede povečanja števila nezakonitih prehodov meje, ker ni podprla aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija.

Okužbe zaposlenih v bolnišnici Topolšica

Pahor izrazil podporo sklicu sveta

Še pred samim začetkom seje je predsednik republike Borut Pahor dejal, da je prav, da je premier sklical ta sestanek in da skuša poiskati širše soglasje za ukrepe, ki jih utegne vlada sprejeti v spoprijemanju s krizo.

"Mislim, da moramo iskati skupno usmeritev, ki je utemeljena na znanstvenih osnovah, na osnovi strokovne javnosti," je pojasnil v izjavi za medije pred sejo.

Te ukrepe je potem treba prepričljivo predstaviti javnosti, vsi pa se moramo truditi, da jih izvajamo. "Mislim, da smo Slovenci pokazali izjemno sposobnost za prilagajanje tem zelo neobičajnim razmeram," je ocenil predsednik republike. To naj bo po njegovih besedah tudi navdih za to, da skupaj premagamo drugi val epidemije covida-19.