Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 138 bolnikov, 22 jih je na intenzivni negi. Po podatkih sledilnika za covid-19 je incidenca, število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dneh, 137.

Največ novih okužb je bilo potrjenih v Ljubljani (74), sledijo Kranj (19), Velenje (14), Škofljica (11) in Maribor (10).

V Sloveniji je bilo skupno potrjenih 7872 okužb, za covidom-19 je umrlo 165 bolnikov.

Okužbe v bolnišnici Topolšica

Vlada v teh dneh hiti z zagotavljanjem dodatnih zmogljivosti za sprejem bolnikov s covidom-19 v bolnišnice. 100 postelj naj bi uredili v bolnišnici Topolšica, a so okužbo že pred sprejemom bolnikom s covidom-19 potrdili pri zaposlenih.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Barbara Štor, so v Topolšici okužbo potrdili pri štirih medicinskih sestrah, še osem zaposlenih pa je preventivno ostalo doma. Čeprav to predstavlja skoraj 15 odstotkov njihovih medicinskih sester, vodstvo bolnišnice zagotavlja, da razmere še obvladujejo in delajo normalno naprej.

Bolnišnice se še naprej polnijo

"Obvestili smo vse, ki so bili v tem času v bolnišnici in odpuščeni, da je bila v bolnišnici okužba in da naj se v naslednjih dneh bolj pozorno opazujejo. Verjetnost samega prenosa je majhna, saj zaposleni ves čas delajo v zaščitni opremi," je povedal direktor bolnišnice Jurij Šorli.

Po besedah direktorja se s potrditvijo okužb sicer nič ne spremeni. Kot je dejal, je treba v načrtih predvidevati tudi to, da bo osebje zbolevalo. Če bo torej sprejeta odločitev, da postanejo osrednja bolnišnica za bolnike s covidom-19, bodo lahko sprejeli 100 bolnikov, a jih z lastnim osebjem ne bodo mogli oskrbeti niti polovice. Zato bo najprej potrebna temeljita reorganizacija, tudi selitev drugih bolnikov, in če bo šlo vse po načrtih, bodo covidna bolnišnica lahko postali sredi novembra.

Nove okužbe v UKC-ju Ljubljana

Več primerov okužbe med zaposlenimi so potrdili tudi na ljubljanski ortopedski kliniki. Okužil naj bi jih bolnik. Za 10 dni so ustavili nenujne posege, naročeni bolniki pa bodo prejeli nov datum posega. Nujne posege bodo opravljali na drugih oddelkih kliničnega centra.

Po podatkih ministrstva za šolstvo je število okužb poraslo predvsem med dijaki in zaposlenimi v osnovnih šolah. Foto: Pixabay
Po podatkih ministrstva za šolstvo je število okužb poraslo predvsem med dijaki in zaposlenimi v osnovnih šolah. Foto: Pixabay

Še pet okužb v Trubarjevem domu upokojencev

Virus so zaznali tudi v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu. Kot so zapisali na svoji strani na Facebooku, so testi potrdili okužbo pri dveh zaposlenih, eni dijakinji, ki je bila na praksi, in dveh stanovalcih.

Stanovalec, pri katerem je bila okužba potrjena včeraj, je bil začasno premeščen v covidni negovalni oddelek UKC-ja Ljubljana, tja pa bosta premeščena tudi druga dva okužena stanovalca, je še zapisal direktor doma Robert Potočnik.

Porast okužb med dijaki in zaposlenimi na osnovnih šolah

Po poročanju Radia Slovenija se je število okužb glede na podatke šolskega ministrstva pri učencih, dijakih in zaposlenih v šolstvu podvojilo. Trenutno so okuženi trije otroci in 26 zaposlenih v vrtcih, v osnovnih šolah 62 otrok in 78 zaposlenih in v srednjih šolah 68 dijakov ter 15 zaposlenih. V karanteni je 48 vrtčevskih otrok, 499 učenk in učencev ter 132 dijakinj in dijakov, 29 zaposlenih v vrtcih, 139 v osnovnem in 18 v srednjem šolstvu, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Okužbe zaposlenih v bolnišnici Topolšica

Podatke je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pridobilo iz interne aplikacije zaznavanja, v katero ravnateljice in ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol vpisujejo podatke o potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom. Ob tem na ministrstvo dodajajo, da podatki kažejo, da tudi v vzgoji in izobraževanju razmere postajajo zahtevnejše. Tako je po njihovih informacijah na današnji dan skupaj okuženih 0,06 odstotka vseh otrok, učencev, dijakov in zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v karanteni pa jih je 0,81 odstotka.

Do zdaj so karanteno odredili skupaj za 11 oddelkov predšolskih otrok z 200 otroki, 55 oddelkov osnovnih šol s skupno 1100 učenkami in učenci ter 41 oddelkov srednjih šol s skupaj 1040 dijakinjami in dijaki, so dodali na ministrstvu. Podatki o relativnem deležu okuženih na posamezni ravni izobraževanja kažejo, da je porast okuženih zaznati predvsem med dijakinjami in dijaki v srednjih šolah ter med zaposlenimi v osnovnem šolstvu, so še zapisali.

Za zdaj sicer na ministrstvu za šolstvo še ne pripravljajo odloka o zapiranju šol, a ti ukrepi si bodo v primeru razglašene epidemije sledili.

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19

Kacin napovedal rekordno soboto

"Jutri nas ne bo presenetilo, če bo več kot 387 okužb," je v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Med drugim je tudi opozoril, da je bila v sredo incidenca 128 okuženih v Sloveniji na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. "To pomeni, da bomo konec tedna pri incidenci 140, 150. Kar pomeni, da bo vsak od nas verjetno že poznal enega do enega in pol, ki je okužen. Ko dobite osebno izkušnjo, to veliko prispeva k streznitvi. Pričakujemo, da bomo s temi, po nekaterih kriterijih minimalističnimi ukrepi, vendarle začeli zniževati število okuženih in da bo število ostalo pod nadzorom," je dejal.

"Ne vemo, ali smo včeraj že dosegli vrh, toda novega rekorda ni bilo. Posledica števila okužb je naraščanje števila bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo. Do zdaj zbrani podatki kažejo, da se virus najhitreje širi med zaposlenimi v zdravstvu in šolstvu," pa je Kacin pojasnil na vladni tiskovni konferenci.

Inšpektorji izrekli za 830.000 evrov kazni

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na vladni tiskovni konferenci predstavila poročilo o delu organa od začetka epidemije dalje. Tako so opravili 47.100 inšpekcijskih nadzorov, od tega na področju nalezljivih bolezni 40.600. Izrečenih je bilo več kot 4.500 prekrškovnih sankcij v vrednosti 1,1 milijona evrov, na področju nalezljivih bolezni pa 830.000 evrov.

Sorodna novica Svet za nacionalno varnost podpira ukrepe, pa tudi aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi

V primerjavi z letom 2019 se je število prekrškovnih nadzorov na področju nalezljivih bolezni povečalo za desetkrat.

Skupno število nadzorov spoštovanja vročenih odločb o odrejeni karanteni od 4. julija letos, ko je bilo urejeno neposredno vročanje odločb na meji, se bliža 25.000. Kršiteljem so bile vročene globe v vrednosti skoraj 102.000 evrov.

Zdravstveni inšpektorat je tudi pristojen za nadzor nad spoštovanjem odlokov vlade v povezavi z boleznijo covid-19. Od izbruha epidemije so do 8. oktobra opravili 6.900 nadzorov.

Od tega je bilo 3.900 nadzorov gostinstva, 1.700 nadzorov trgovin, 370 nadzorov prireditev. Ostanejo nadzori objektov higienske nege (frizerski, kozmetični saloni), kopališča, ostali javni objekti (muzeji, pošte, banke ...).

"Izrečenih je bilo 86 prekrškovnih sankcij v vrednosti 88.400 evrov zaradi nespoštovanja priporočil NIJZ-ja," je pojasnila.

Na TV Slovenija pripravljajo posebno oddajo Premagajmo covid 19. V oddaji bodo strokovnjaki odgovarjali na vprašanja gledalcev o koronavirusu in ukrepih, ki se uvajajo v Sloveniji. Vprašanja lahko pošiljate na elektronski naslov korona@rtvslo.si.

Premagajmo covid-19

117 glob zaradi (ne)nošenja mask

Od 4. septembra, ko je začel veljati odlok, ki je določil obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, je bilo fizičnim osebam izrečenih 117 glob v skupni vrednosti 43.000 evrov.

Od marca 2020 je zdravstveni inšpektorat od policije prejel okoli 9100 predlogov za uvedbo prekrška zaradi kršitev vladnih odlokov. 3700 zadev je dokončanih. Reševanje preostalih zadev je zaradi drugih prioritet začasno ustavljeno.

"Aktivno se nadzirajo javne prireditve in zbiranja, ki se izvajajo na javnih krajih in v gostinstvu, je poudarila predstavnica inšpektorata. Identificirali so javna mesta, namenjena izvedbi zasebnih zabav (piknikov, porok), in na teh lokacijah nadzore tudi izvajajo. Na zasebna zemljišča in v notranjost stanovanjskih prostorov pa inšpektorji ne vstopajo. Tudi če z ulice vidijo, da nekdo na vrtu izvaja piknik, pa je prostor ograjen, ne morejo ukrepati," je poudarila inšpektorica, saj je to ustavno varovan prostor.

Inšpektorji od izbruha epidemije opravili več kot 47 tisoč nadzorov

Na terenu dnevno do 60 inšpektorjev

Na inšpektoratu je zaposlenih 84 inšpektorjev, od tega jih je na terenu dnevno med 40 in 60. Položaj "nekako obvladujejo", a so ostala področja "nekoliko manj obravnavana". Katere dogodke, prireditve, lokale bodo obravnavali, se odločajo na podlagi načrta dela in seznama prireditev. Odzivajo se tudi na prijave, ki jih prejemajo po elektronski pošti v obliki posnetkov in besednih prijav, pa tudi telefonsko.

Predstavnica zdravstvenega inšpektorata predloga iz petega protikoronskega svežnja, da bi lahko pri pisanju glob pomagali tudi policisti in inšpektorji, ni želela komentirati, saj predlog zakona še ni sprejet.

Sorodna novica Napeto ozračje na Trgu republike, protestniki ukrepanje policije označili za represijo

Številne nove omejitve

Odlok o omejitvi zbiranja na 10 ljudi velja za zbiranje na javnih krajih in vseh drugih prostorih, vključno z zasebnimi. Vendar to ne pomeni, da bo inšpekcijski nadzor mogoč v stanovanju posameznika, je v četrtek pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Inšpektorji pa bodo lahko nadzorovali spoštovanje odloka zasebnih druženj v gostinskih lokalih.

Odlok ne predvideva nobenih izjem, kar pomeni, da bodo tudi verske organizacije morale dobiti soglasje NIJZ-ja za obrede z udeležbo nad 10 ljudmi. Z odlokom pa ne urejajo zbiranja in dejavnosti v šolah, opredeljujejo pa popoldanske dejavnosti, ki jih ne organizirajo šole, denimo športne dejavnosti.

Minister je tudi napovedal, da lahko protestniki na kolesih pričakujejo, da jih bo policija dosledneje identificirala in ob nespoštovanju odloka kaznovala. Ljubljana, kjer že več mesecev ob petkih potekajo protesti, je sicer po deležu aktivnih okužb med prebivalci na 58. mestu, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Do torka zbiranja lahko še brez pozitivnega mnenja NIJZ-ja

Organizatorji, ki od danes do torka pripravljajo javno zbiranje do 50 ljudi, za izvedbo dogodka še ne potrebujejo pozitivnega mnenja NIJZ-ja, če bodo zagotovili spoštovanje higienskih priporočil in na prireditvi ne bodo ponujali hrane. Hkrati nov vladni odlok o omejitvi zbiranja ne posega v že izdana mnenja po starem odloku.

Novi odlok ob tem ne posega v že izdana mnenja, so dodali. "Opozarjamo pa, da je NIJZ organizatorja ob izdaji pozitivnega mnenja za izvedbo javne prireditve med drugim izrecno, pisno opozoril, da je v zaprtih prostorih potrebno pravilno nošenje mask oziroma druge zaščite nosno-ustnega predela," so zapisali na spletni strani. Vse organizatorje so tudi pozvali k spremljanju morebitnih sprememb v odlokih vlade. To pomeni, da že izdano pozitivno mnenje v delu, ki se nanaša na strežbo oz. pogostitev s hrano, od danes ne velja.