Onkologi opozarjajo, da so simptomi pri raku trebušne slinavke lahko bolečina v trebuhu, ki lahko seva tudi v hrbet, zlatenica, hujšanje in bledo blato. Foto: BoBo
Onkologi opozarjajo, da so simptomi pri raku trebušne slinavke lahko bolečina v trebuhu, ki lahko seva tudi v hrbet, zlatenica, hujšanje in bledo blato. Foto: BoBo

Svetovni dan raka trebušne slinavke poteka vsako leto tretji četrtek v novembru. Po podatkih registra raka letno v Sloveniji za rakom trebušne slinavke zboli več kot 400 ljudi, številka pa se vsako leto poveča. Hkrati spada rak trebušne slinavke med bolezni z najslabšo prognozo. Pet let po odkritju živi le še pet odstotkov bolnikov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na onkološkem inštitutu in v Združenju EuropaColon Slovenija poudarjajo, da je zgodnje odkrivanje ključno pri vseh vrstah raka, pri raku trebušne slinavke pa še posebej. Možnost za daljše preživetje ali celo ozdravitev imajo namreč le tisti bolniki, pri katerih je bolezen odkrita v zgodnjem stadiju, ko je možen kirurški poseg. Takih bolnikov je zdaj manj kot 20 odstotkov.

Trebušna slinavka je organ, ki leži globoko v trebušni votlini in je zaradi tega pogosto slabo viden z ultrazvokom. Bistveno natančnejše so preiskave z računalniško tomografijo, endoskopskim ultrazvokom ali magnetno resonanco.

Nezadostno poznavanje simptomov

Eden od razlogov, da pri večini bolnikov bolezen odkrijejo v napredovalih stadijih, je nezadostno poznavanje simptomov ter pozen pojav simptomov in znakov bolezni. Vodja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana Janja Ocvirk je povedala, da lahko simptomi in znaki zajemajo "bolečino v trebuhu, ki lahko seva tudi v hrbet, zlatenico, hujšanje, bledo blato. So nespecifični in lahko pomenijo marsikaj". Če bolečina traja več dni ali je v kombinaciji z drugimi znaki, svetuje obisk pri zdravniku.

Onkološki inštitut Ljubljana od začetka epidemije covida-19 neprekinjeno zagotavlja obravnavo onkoloških bolnikov. Strokovna direktorica inštituta Irena Oblak pa opozarja, da je za varno obravnavo bolnikov z rakom trebušne slinavke zelo pomembno cepljenje proti covidu-19 bolnikov in tudi zaposlenih na onkološkem inštitutu.

Združenje EuropaColon Slovenija zastopa bolnike z rakom trebušne slinavke in njihove svojce. Tudi letos so se pridružili svetovnemu gibanju osvetljevanja objektov v vijoličasto barvo, ki je barva ozaveščanja o raku trebušne slinavke. Letos bodo z vijoličasto barvo osvetlili pomembne objekte v 30 slovenskih občinah.