Zunanja ministrica Tanja Fajon je ukrajinskemu veleposlaniku predala dve reševalni vozili. Foto: BoBo/Peter Podlunšek
Zunanja ministrica Tanja Fajon je ukrajinskemu veleposlaniku predala dve reševalni vozili. Foto: BoBo/Peter Podlunšek

Ministrstvo za zunanje zadeve je v okviru dvostranske humanitarne pomoči Ukrajini do zdaj namenilo 43 milijonov evrov pomoči, kar je več, kot je znašala celotna humanitarna pomoč Slovenije za tujino v letih 2020–21, je za Prvi poročala Sandra Krišelj.

Naša država je ukrajinskemu veleposlaništvu v Sloveniji podarila dve novi standardno opremljeni reševalni vozili za prevoz bolnikov, ki sta vredni 210.000 evrov, v prihodnjih mesecih pa bo v ukrajinske roke predala še posebno reševano vozilo za prevoz prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater, opremljenega s transportnim inkubatorjem, ventilatorjem in drugo ustrezno opremo, za kar je zaprosila ukrajinska stran. Poleg tega bo dobrih 100.000 evrov namenila za obnovo rehabilitacijskega doma za invalidne osebe, predvsem otroke in mladino. Omenjena pomoč znaša nekaj več kot 580.000 evrov.

Slovenija bo Ukrajini – tudi v sodelovanju z gospodarstvom – še naprej omogočala človekoljubno, gmotno in vojaško pomoč, zagotavlja zunanja ministrica Tanja Fajon. "Grozljivo je, kakšno je število civilnih žrtev, kako je poškodovana infrastruktura, energetika, voda, še bolj grozljivo pa je, da je vse večje število žrtev med otroki."

Fajon: Sporočilo Ukrajini, da ni sama

Zunanja ministrica je predajo reševalnih vozil pospremila z besedami, da gre za "pomembno sporočilo Ukrajini, da ni sama, da želimo pomagati". "Srčno si želim, da bi reševalni vozili v Ukrajini kmalu služili zgolj v mirnodobnih časih," je še dodala. Ukrajinski veleposlanik se ji je vidno ganjen zahvalil za pomoč.

Slovenija sicer z nujno humanitarno pomočjo podpira Ukrajino vse od prvega dne vojne. Od začetka ruske agresije je prispevala že za najmanj 43 milijonov evrov humanitarne pomoči ter še dodaten milijon evrov za humanitarno pobudo za izvoz žita iz Ukrajine. Dosedanja pomoč Ukrajini tako predstavlja največji humanitarni prispevek Slovenije v zadnjem desetletju. Še skoraj 5,5 milijona evrov so za pomoč Ukrajini namenile različne humanitarne organizacije.

Slovenija po besedah ministrice Fajon tudi v prihodnosti ne bo stala križem rok. Obenem je poudarila, da zaradi pomoči Ukrajini Slovenija ni zmanjšala nujne humanitarne pomoči drugje po svetu, temveč je znesek v preteklem dveletnem obdobju podvojila.

Razseljenih šest milijonov ljudi

V Ukrajini je zaradi vojne razseljenih šest milijonov ljudi, med žrtvami je vse več civilistov, med njimi 450 nedolžnih otrok. Več kot polovica otrok v Ukrajini se zaradi uničene infrastrukture in izpadov elektrike ter ogrevanja ne more vključevati v šolanje, opozarja organizacija Save the Children. Uradni Kijev trdi, da so ruske sile od začetka vojne nezakonito odpeljale približno 13 tisoč ukrajinskih otrok, ne le sirot, nekateri med njimi imajo še živeče sorodnike. Iz organizacije Human Rights Watch so sporočili, da so prisilne deportacije otrok vojni zločini.

Slovenija trenutno nudi zatočišče 8000 beguncem iz Ukrajine, med njimi je 20 ukrajinskih sirot iz luganske sirotišnice, ki imajo urejen status začasne zaščite.