V živo

Nekdanjega predsednika Računskega sodišča so kot bodočega kandidata v največji vladni stranki Gibanje Svoboda predstavili že na aprilskem strankarskem dogodku pred evropskimi volitvami.

Še pred volitvami se je Tomaž Vesel sestal tudi z vodstvi koalicijskih partneric, SD in Levice, ki sta po srečanju prav tako prikimali njegovi kandidaturi.

Vlada Roberta Goloba je kandidaturo Vesela potrdila konec julija, kandidat pa je že tedaj napovedal, da si bo prizadeval pridobiti tudi podporo opozicije.

Na začetku tedna se je tako sestal s predstavniki SDS-a in NSi-ja, ki po pogovoru s kandidatom podpore niso napovedali, a njegovi kandidaturi prav tako niso oporekali. Med drugim mu priznavajo dosedanje izkušnje, predvsem na področju financ.

Kot je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina, si Vesel odprtih kart s parlamentarno opozicijo želi predvsem zaradi jesenskega zaslišanja pred Evropskim parlamentom. SDS in NSi imata namreč kot članici Evropske ljudske stranke kar pet od devetih slovenskih evropskih poslancev. Vesel se je že sestal tudi z Vladimirjem Prebiličem, evropskim poslancem iz Skupine zelenih, ki bo podprl njegovo kandidaturo.

Pred današnjo predstavitvijo v DZ-ju pa je Vesel napovedal, da bo ta potekala na načelni ravni oziroma bo, ker še ni jasno, kateri resor bo pripadel Sloveniji, usmerjena predvsem v argumente, za kaj je primeren komisarski kandidat. Vesel je sicer doslej med preferencami glede resorjev navajal področja proračuna, administracije in širitve EU-ja.

Odbor bo danes sprejeto mnenje posredoval vladi, ki mora ime kandidata v Bruselj sporočiti najkasneje do 30. avgusta. Čeprav je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen članice pozvala, naj posredujejo imena kandidata in kandidatke, bo Slovenija vztrajala pri enem kandidatu. Von der Leyen bo sicer pogovore s kandidati začela že sredi meseca, komisarske kandidate pa zatem jeseni čaka še zaslišanje na pristojnih odborih Evropskega parlamenta.

Potem ko bo vlada prejela mnenje odbora za zadeve Evropske unije, ki zanjo sicer ni zavezujoče, bo ime kandidata lahko posredovala v Bruselj. Foto: BoBo
Potem ko bo vlada prejela mnenje odbora za zadeve Evropske unije, ki zanjo sicer ni zavezujoče, bo ime kandidata lahko posredovala v Bruselj. Foto: BoBo