Matej Tonin je bil ponovno izvoljen za predsednika NSi-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Matej Tonin je bil ponovno izvoljen za predsednika NSi-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Ključna stvar in ključno poslanstvo v naslednjih dveh letih bo, da pride do zamenjave oblasti. Leta 2026 se stvari v Sloveniji morajo spremeniti. Vsi skupaj bomo trdo delali. Ne bomo postavili sebe v ospredje, ampak interese naše domovine Slovenije. Zato da bo domovina končno lahko zadihala po letu 2026 in da bomo šli znova na pravo pot, v drugačno Slovenijo, ki si jo vsi skupaj zaslužimo," je Matej Tonin povedal v zaključnem govoru po razglasitvi rezultatov strankarskih volitev v organe stranke.

"Krščanski demokrati smo še zadnji branik pred vsemi norostmi, ki jih prinaša ta sodoben svet in pa tudi nora Golobova vlada,"je dodal.

Na kongresu so izvolili tudi člane izvršilnega in nadzornega odbora ter častnega razsodišča stranke. Podpredsednikov stranke in glavnega tajnika po statutu ne voli kongres, ampak jih imenujejo pozneje. Skladno z danes potrjenimi spremembami in dopolnitvami statuta bo vse tri podpredsednike na predlog predsednika imenoval svet stranke. Doslej pa je veljalo, da na tak način imenujejo dva podpredsednika, tretjega pa so volili člani stranke zunaj meja Slovenije.

NSi podpira nove projekte na desnici

Tonin je med kongresom v obsežnem govoru članom stranke tudi pojasnil, da je bil njihov gospodarski program na zadnjih volitvah ocenjen kot najboljši gospodarski program. Zato je prav zdaj treba gospodarski program znova vzeti iz izložbe in ga začeti uresničevati, kajti z našim programom bo Slovenija uspešnejša, prepričljivejša, je dejal.

Del govora pa je posvetil tudi premikom na slovenskem desnem političnem bregu in napovedal ponovno sodelovanje tako z največjo opozicijsko stranko SDS kot tudi z na novo nastajajočimi strankami.

"To vrenje in brbotanje na desni strani, to je prava stvar. V NSi-ju podpiramo vse nove projekte, ki nastajajo na desni sredini. Zagotovo lahko s skupnimi prizadevanji pripeljejo tudi do drugačnih in boljših rezultatov, zato izrekam iskreno dobrodošlico vsem tistim, ki danes gradijo nove stranke na programski desni sredini. Ključno pa se mi zdi – in tukaj dajem vabilo –, da našo energijo usmerimo v povezovanje razdrobljenih sil na desni sredini. To je edina razlika od preteklih let, če se bomo znali osredotočiti na bistvo in ne bomo malenkostni, potem lahko iz teh razdrobljenih sil na desni oblikujemo močno politično silo, ki bo skupaj s SDS-om lahko v prihodnjih letih oblikovala novo vlado. Ta vlada bo končno imela priložnost, da odpravlja vse tiste neumnosti, ki jih je zdaj naredila Golobova vlada," je dejal.

"Mi si ne moremo privoščiti še enega mandata Golobove vlade, to bi bilo pogubno za Slovenijo. Mi nujno potrebujemo desnosredinsko vlado, ki bo predvsem manj tvitala in mnogo bolj pomirjala, ker prihodnja desnosredinska vlada bo potrebovala mir, da bo začela delati. Potrebovala bo vsaj nekaj priložnosti, da že od prvega petka dalje kolesariat ne bo kolesaril okoli Ljubljane, da začnemo resno delati, da odpravimo vse te blokade, ki jih je naredila Golobova vlada," je dodal.

Tonin bo še četrti mandat vodil NSi

Evropa je v imenu solidarnosti zmehčala nadzor na mejah

Tonin se je podrobneje posvetil tudi nezakonitim migracijam v Evropo. "Žal Evropa ni v najboljši kondiciji. Gledamo, kako se muči, kako se najrazličnejši levi aktivisti in nevladniki, razni progresivni intelektualci vztrajno trudijo spodkopavati vrednotne temelje evropske civilizacije. Kultura, tradicija, vera, narod, domovina, vse to želijo različni progresivni in levičarski aktivisti uničiti in poteptati, češ, to je vse brez zveze, to je fašistično, homofobno, zaostalo, preživeto. Pravijo celo, da nezakonite migracije prinašajo kulturno obogatitev naše družbe. To bi morda res veljalo, če bi ti prišleki spoštovali eno osnovno načelo, da če prideš v našo hišo, si dolžen spoštovati naše običaje in naš način življenja, ne obratno. To je bistveno sporočilo. Namesto vsega tega pa žalostno v zadnjem obdobju spremljamo, kako celo v nekaterih slovenskih mestih ne moreš več naročiti niti kave v slovenščini. V trgovini se prodajalke niti ne potrudijo več govoriti slovensko. V šolah se otroci grupirajo glede na narodnost in nihče od njih ne pričakuje, da bodo govorili slovensko. Enako ne od staršev, celo vrtci in šole pridobivajo prevajalce zato, da se pogovarjajo s starši, ki ne govorijo slovenskega jezika, čeprav je uradni jezik v tej naši skupni državi slovenščina," je pojasnil predsednik NSi-ja.

"Evropa je v imenu solidarnosti in človekovih pravic, lažne solidarnosti, zmehčala nadzor na naših evropskih zunanjih mejah in privolila v množične zlorabe azilnih postopkov. Takšnim migracijskim politikam je treba narediti konec in spremeniti moramo temeljno sporočilo. Danes, ko imate Ahmeda v Maroku, ki v celem mesecu zasluži 300 evrov in hkrati posluša zgodbice svojih vrstnikov in prijateljev, kako v Evropi za 300 evrov ni treba narediti nič, ker je to dodatek, ki ga dobiš od države, potem ti država ponudi še socialno stanovanje in na koncu prideš do trikratnika, štirikratnika tistega, kar Ahmed zasluži v severni Afriki. Sprašujem vas, kateri mlad človek v severni Afriki je tako neumen, da bo vztrajal v svoji državi s 400 evrov, če se mu pa v Evropi obeta mnogo boljše in lažje življenje. Vsi pametni odidejo in to zaradi napačnega sporočila, ki ga daje Evropska unija, to pa je, da če boste prišli v Evropsko unijo, bomo že nekako poskrbeli za vas. Kar je narobe," je še dejal zbranim.

Tonin je bil kritičen tudi do zelenega prehoda: "Zeleni prehod je še ena žrtev levičarskih aktivistov in progresivcev. Lahko bi bila zgodba o uspehu, če bi se je lotili znanstveno, ne pa ideološko."

Napovedal pa je podporo referendumu glede JEK-a 2. "Slovenija še naprej ostaja jedrska država z jedrsko energijo in če bo odgovor ja, potem bomo seveda šli naprej z investicijo. Preden se bo investicija dokončno dogodila, pričakujemo tudi naslednji referendum. Pričakujemo tudi, da bo zaseben slovenski kapital vključen v to investicijo, ker bo to najboljši nadzor in najboljša ovira pred vsemi korupcijskimi tveganji," je dejal.

Kritike vlade

Delegate je nagovoril tudi vodja poslanske skupine in podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj, ki je poudaril, da so vrednote, ki jih zagovarja NSi, zagotovilo za uspešno, urejeno in svobodno družbo. "Pred nami je izjemna priložnost, da pokažemo, da smo resna alternativa tej škodljivi Golobovi vladi," je dejal Cigler Kralj, ki današnji kongres vidi kot odskočno desko za priprave na parlamentarne volitve leta 2026. Vidi ga tudi kot priložnost, da pokažejo, da je politika lahko orodje za spremembe, ki vodijo v svetlejšo in uspešnejšo prihodnost.

Kritičen do vlade premierja Roberta Goloba je bil v nagovoru tudi predsednik sveta in poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec. "Ne le v Sloveniji, temveč tudi drugod po Evropi se je levica popolnoma radikalizirala in nas pelje v vse večji družbeni konflikt, ker nam vsiljuje neki nov, nam tuj način življenja," je bil kritičen Vrtovec. Zato morajo po njegovih besedah slovenski levici in obstoječi vladi postaviti jasne meje in "odločno blokirati vse, kar ni v skladu z zdravim razumom".

Kritike Lojzeta Peterleta

Na kongresu po poročanju STA-ja ni nekdanje predsednice in evropske poslanske Ljudmile Novak ter soustanovitelja stranke in predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta.

Ta je že v preteklih mesecih menil, da bi moralo vodstvo stranke razmisliti o nadaljnji smeri NSi-ja, pred današnjim kongresom pa je svojo odsotnost vodilnim v stranki sporočil že vnaprej. "Nisem se strinjal s piarovsko igrano 'sredino', tudi ne z brezumnim skokom v hrbet Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi. ... Tudi me ni navduševalo poudarjanje, da smo edini naredili generacijski prelom. Premalo nas je, da bi se 'prelamljali', boljše bi bilo spoštljivo medgeneracijsko sodelovanje," je Peterle po poročanju POP TV zapisal vodilnim v stranki pred današnjim kongresom.

Obenem je za televizijo ocenil, da če volijo med enim in istim obrazom, to ne more prinesti sprememb, zdajšnje vodstvo pa da ne more zagotoviti preloma, saj je imelo za to že precej časa. Meni tudi, da Tonin z mesta evropskega poslanca stranke ne bo zmožen učinkovito voditi.

Volitve v strankarske odbore

Matej Tonin je edini, ki se poteguje za vodenje stranke. Tudi tokrat se ni prijavil noben protikandidat. Več kandidatov se poteguje za članstvo v NSi-jevem nadzornem odboru, v razsodišču stranke in v izvršilnem odboru. Tega trenutno med drugim sestavlja tudi več kot polovica poslanske skupine NSi-ja, medtem ko na kandidatni listi za tokratne volitve članov izvršilnega odbora poslancev ni.

Iz NSi-ja so za MMC sporočili, da so se poslanci za to odločili zavestno, saj so želeli te funkcije prepustiti ljudem, ki so bližje "terenu", denimo predstavnikom podmladka, občinskih in mestnih odborov.

Za člane izvršilnega odbora NSi-ja se znova potegujejo sedanji člani pravnik Janez Pogorelec, predsednica podmladka NSi-ja Mlade Slovenije Katja Berk Bevc in župan Rogatca Martin Mikolič. Med bolj prepoznavnimi kandidati za članstvo v novem izvršilnem odboru stranke sta še nekdanja državna sekretarka na šolskem ministrstvu v prvi Janševi vladi Alenka Šverc in edina predstavnica NSi-ja v ljubljanskem mestnem svetu Mojca Sojar.

Deset let gospodarskega programa

NSi je s kongresno izjavo Odgovor za prihodnost zaznamoval deset let gospodarskega programa in predlagala ključne ukrepe za gospodarski uspeh Slovenije. Sprejeli pa so tudi socialni program stranke NSi-ja za vsakega in za vse, ki kot ključne temelje socialne varnosti izpostavlja sistemske ukrepe na več področjih.

Uresničitev gospodarskega programa NSi-ja je po prepričanju stranke edini način, da Slovenija postane dežela priložnosti, prodornih idej in gospodarskega uspeha. Država mora ustvarjati okolje, naklonjeno gospodarskemu razvoju. Če Slovenija ne spremeni odnosa do gospodarstva in izvede ambicioznih sprememb za izboljšanje poslovnega okolja, državo čaka obdobje stagnacije, menijo.

Sprejet socialni program

S sprejetim socialnim programom pa so predstavili sistemske ukrepe socialne varnosti na več področjih, kot so socialna zavarovanja, davčna politika, zaposlovanje in delo, štipendijska, stanovanjska in družinska politika, zdravstvo ter vzgoja in izobraževanje.

Med rešitvami za sodobne izzive socialne države navajajo "kulturo življenja"; ustvariti želijo družbo, ki je prijazna do družin in v kateri so otroci dobrodošli. To bi dosegli z ukrepi, kot so zvišanje olajšave za vzdrževane družinske člane ter izvzetje obroka posojila oziroma najemnine za nepremičnino iz osnove za določitev plačila vrtca. Napovedujejo tudi prizadevanje za čim bolj univerzalen otroški dodatek.

Med ključnimi zavezami za vključujočo, pravično in solidarno družbo v programu poudarjajo zaščito in vključitev ranljivih. Napovedujejo boj proti revščini zlasti zaposlenih in starejših, nadgradnjo projektov razdeljevanja hrane ter pregledne in dostopne programe socialnih pomoči. Na področju trga dela se zavzemajo za ukrep skrajšanega delovnega časa, strategijo delovnih migracij, nadaljnje zaposlovanje delovne sile iz tujine ter poenostavitev in promocijo opravljanja dela na daljavo.

Zavzemajo se za dostopen, pregleden in hiter sistem socialnih transferjev za tiste, ki pomoč potrebujejo, ter preprečevanje neupravičenih izplačil socialnih prejemkov s preverjanjem dejanskega stanja tudi na terenu. Napovedujejo tudi prenovo pokojninskega sistema za dostojne pokojnine za vse ter redno usklajevanje pokojnin in odpravo preteklih krivic. Za zagotavljanje dostojne starosti pa zagovarjajo krepitev skupnostnih oblik in kakovostno domsko oskrbo po sodobnih evropskih standardih. Napovedujejo sistemsko in celovito preureditev sistema dolgotrajne oskrbe ter boljše pogoje za delo na področju nege in oskrbe starejših.

Za JEK, proti prisilni solarizaciji

V izjavi o jedrski energiji so zapisli, da je jedrska energija ključnega pomena za energetsko neodvisnost Slovenije. NSi tako podpira projekt izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško in volivce poziva, naj na referendumu podprejo nadaljnje aktivnosti za njegovo izvedbo.

Zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov in zelenega prehoda po njihovem mnenju ni brez stabilne preskrbe z električno energijo. Obnovljivi viri poleg nestabilne proizvodnje zahtevajo tudi ogromna vlaganja v krepitev distribucijskega omrežja in zato ne morejo biti steber energetske politike države. Zato nasprotujejo "poskusom različnih energetskih lobijev za prisilno solarizacijo Slovenije".

NSi za predčasne volitve

NSi je sprejel tudi izjavo o aktualni politični situaciji v Sloveniji z geslom Mi znamo bolje. V izjavi poudarjajo, da se je država znašla v slepi ulici, predčasne volitve pa da so edini način za konec mandata po njihovi oceni neučinkovite in nesposobne vlade Roberta Goloba. "NSi ima vizijo boljše Slovenije," zatrjujejo.

Ob tem poudarjajo, da je treba na prvo mesto postaviti skrb za tiste, ki delajo in ustvarjajo, ter vzpostaviti pristop, ki bi ljudem dajal in ne jemal. Delo se mora splačati, javno zdravstvo mora biti dostopno vsem, energetska neodvisnost Slovenije in stabilna preskrba z električno energijo sta prednostni nalogi, so našteli cilje.

Po naslednjih parlamentarnih volitvah pa mora priti do stabilne in v prihodnost usmerjene desnosredinske vlade, menijo in se zato zavzemajo za povezovanje razdrobljenih sil na desni sredini. "Zdaj imamo priložnost, da Slovenijo popeljemo na boljšo pot. Zmoremo in znamo bolje," so še navedli v izjavi.