Matej Tonin. Foto: BoBo
Matej Tonin. Foto: BoBo

Tonin je v pogovoru med drugim potegnil črto pod predvolilno kampanjo. Kot je dejal, so v stranki v tem času občutili podporo ljudi na terenu, kar ga navdaja z občutkom, da "gredo v pravo smer in da je ekipa NSi-ja v tem mandatu delala dobro".

Kot je ob tem še poudaril, v stranki poskušajo s svojim delom spodbujati ljudi, pa tudi politiko, da se veselijo uspehov drug drugega. Prepričani so namreč, da če uspe eden, s tem napreduje celotna Slovenija. "Kadar smo iskali skupne imenovalce, smo zmagovali," je prepričan Tonin.

Hkrati meni, da jih volivci podpirajo, saj so delo ministrske ekipe občutili na terenu. Po njegovem mnenju je čutiti tudi, da si ljudje želijo, da desnosredinska vlada nadaljuje svoje delo, dober izid NSi-ja na državnozborskih volitvah pa bo za to ključen. Tonin je prepričan tudi, da na tokratnih volitvah ne bo pomembno, kdo bo relativni zmagovalec, temveč katere stranke bodo zasedle tretje, četrto, peto mesto. Te bodo določale tudi barvo nove koalicije, meni Tonin.

Ob tem zatrjuje tudi, da bo NSi z dobrim izidom postavil temelje za novo desnosredinsko vlado. Prav tako Tonin ne skriva ambicij, da bi si v prihodnosti želel zasesti mandatarsko mesto. Kot namreč pojasnjuje, v NSi-ju politiko razumejo kot delo za skupno dobro, kar pa je mogoče doseči v vladi, zato si vsaka stranka prizadeva, da je del vladne koalicije.

V prihodnjih štirih letih pa bodo v stranki težili k izpolnjevanju zastavljenega vladnega programa, med ključnimi točkami je Tonin izpostavil naslavljanje izzivov, ki jih prinašajo posledice vojne v Ukrajini, zagotavljanje vsem dostopnega javnega zdravstva in spodbujanje družinske politike.