Janša je tožilcem izrekel vladno podporo. Foto: RTV SLO
Janša je tožilcem izrekel vladno podporo. Foto: RTV SLO
Barbara Brezigar, vrhovna državna tožilka
Brezigarjeva je zadovoljna z delom tožilcev. Foto: RTV SLO

Janša meni, da je brez ustrezne kulture in samo na podlagi predpisov delo tistih, ki odločajo, zelo težko. In prav s takšnim težkim stanjem se soočajo pravosodne institucije v Sloveniji, je prepričan predsednik vlade.

Janša je sicer tožilcem izrekel vso vladno podporo, saj po njegovem mnenju dobro opravljajo svoje delo. Na posameznih primerih namreč ne moremo soditi o uspešnosti, je v nagovoru dejal premier. Opozoril pa je, da je poleg zavedanje težav okolja dela, normative, teoretičnega znanja za delo tožilstva potrebno potrebujejo tudi veliko volje in poguma.

Brezigarjeva verjame v tožilce
Vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar pa je dejala, da je bilo letošnje leto za državno tožilstvo zaradi nekaterih odmevnih primerov, ki so v javnosti zniževali ugled tožilcev, zelo pomembno.

Večina izmed 12 vrhovnih, 20 višjih in 140 okrožnih tožilcev je delala resno, dobro in skladno z etiko svojega poklica, je prepričana Brezigarjeva.

Prepričana je, da so med njimi ni apatije in med njimi ostaja velika volja za spopad tudi z najzahtevnejšimi oblikami gospodarskega kriminala, kjer po njenem mnenju v preteklosti država ni bila najuspešnejša.

Kot ovire pa je Brezigarjeva izpostavila pomanjkljivo zakonodajo in težavami v sodelovanju s policijo pri odkrivanju in pregonu kaznivih dejanj. Tudi sodelovanje s sodniki ni na najboljši ravni, saj delo tožilcem močno otežujejo zelo visoki dokazni standardi, je prepričana Brezigarjeva. Poleg tega se državna tožilska organizacija srečuje s problemi neustreznega znanja pri rabi informacijske tehnologije, dodaja.