Duša Trobec Bučan bo še leto dni prejemala nadomestilo. Foto: MMC RTV SLO
Duša Trobec Bučan bo še leto dni prejemala nadomestilo. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Zalar je pojasnil, da imajo na ministrstvu prosto delovno mesto za Trobec Bučanovo. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je na ministrskih nadomestilih?

Trobec Bučanova je za STA pojasnila, da nazaj na ministrstvo za pravosodje ne more, ker ni sklenila sporazuma, ki ga predvideva 152.b člen zakona o javnih uslužbencih. Ta določa, da se lahko predstojnik in javni uslužbenec dogovorita o mirovanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, za ta čas pa lahko uslužbenec sklene delovno razmerje z drugim delodajalcem.
"Zaradi navedenega torej ni zakonitih pogojev, da zaprosim za zaposlitev na ministrstvu za pravosodje - brez javnega razpisa. Na ministrstvu za pravosodje bi se namreč lahko zakonito zaposlila le v primeru, da bi bila izbrana kot najprimernejša kandidatka v postopku izvedenega javnega razpisa," je navedla.
Brez Gjerkeša ni zanjo mesta tudi na SVLR-ju
V nadaljevanju je pojasnila, da objektivno ne more opravljati niti več dela državne sekretarke v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), ki ga je opravljala, preden je prevzela ministrstvo. Tam ji je namreč funkcija prenehala z odstopom prejšnjega ministra Henrika Gjerkeša, je dejala.
Na koncu sicer zagotavlja, da v nobenem primeru ministrskega nadomestila ne namerava prejemati celo leto, saj si že išče njenemu znanju in izkušnjam ustrezno službo, "v kateri bo mogoče delati zakonito in učinkovito".
Kontič ni spraševal, le odobril
Predsednik mandatno-volilne komisije (MVK) DZ-ja Bojan Kontič je nekdanji ministrici za lokalno samoupravo Duši Trobec Bučan na njeno zahtevo že odobril nadomestilo plače za ministrsko funkcijo.
Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo je v zahtevi komisiji izjavila tudi, da iz objektivnih razlogov, ki jih sicer ni navedla, ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, prav tako ne izpolnjuje pogojev za upokojitev, je pojasnil Kontič.

Privilegij plače so do zdaj izkoristili že številni ministri vseh nekdanjih vlad, je za TV Dnevnik poročal Rajko Gerič. V Pahorjevi vladi sta nadomestilo do pred kratkim prejemala Karl Erjavec in nekdanji kmetijski minister Pogačnik, še vedno ga prejema Henrik Gjerkeš, nadomestilu se po odstopu z mesta sekretarja ni odrekel niti zdajšnji predsednik komisije za preprečevanje korupcije. Spremembo zakona, ki omogoča nadomestila po končanju mandata poslancem in vladnim funkcionarjem, je napovedala že Janševa vlada, ampak je ni uresničila, tudi premier Pahor je ob začetku mandata zatrdil, da bo to pravico omejil, pa je tudi tej vladi očitno zmanjkalo volje za spremembo.

Na podlagi tega so ji nadomestilo tudi odobrili, saj komisija ne preverja sposobnosti zaposlitve na nekdanjem delovnem mestu. Gre za izjavo te osebe, ki komisiji za odločitev zadošča. Če se Trobec Bučanova v prihodnjih 12 mesecih zaposli, ji preneha tudi pravica do nadomestila, je še dejal.
Zalarjeva ponudba ni bila dovolj mamljiva
Minister za pravosodje Aleš Zalar je na novinarski konferenci pojasnil, da bi se nekdanja ministrica za lokalno samoupravo lahko znova zaposlila na ministrstvu za pravosodje, če bi to želela, saj imajo prosto delovno mesto, ki ustreza njeni strokovni izobrazbi.

Trobec Bučanova je namreč, preden je opravljala funkcijo državne sekretarke in ministrice na ministrstvu za lokalno samoupravo, vodila sektor za pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje.

Če pa bi se nekdanja ministrica odločila, da delovnega mesta na ministrstvu za pravosodje ne bo sprejela, ji nadomestilo, za katerega naj bi že zaprosila, ne pripada. Vsaj tako na ministrstvu za pravosodje razumejo zakon, je pojasnil Zalar.

Trobec Bučanova ministrovala "le" tri mesece
Spomnimo. Potem ko je minister za zamejce po svetu Boštjan Žekš v torek od Duše Trobec Bučan uradno prevzel posle na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, naj bi Trobec Bučanova zaprosila za uveljavljanje pravice do nadomestila plače po prenehanju ministrske funkcije. Nekdanja ministrica je z vrha službe odstopila po treh mesecih dela.

Na ministričino prošnjo po nadomestilu so se ostro odzvali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer pravijo, da je "absolutno nesprejemljivo", da ima minister, ki je funkcijo opravljal tri mesece in odstopil, pravico do nadomestila plače in to do dvanajst mesecev.

Zakon sicer navaja, da imajo ministri, ki jim je prenehala funkcija, pravico, da se v treh mesecih po prenehanju mandata vrnejo na delo, ki so ga opravljali pred tem, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njihove strokovne izobrazbe, do takrat pa prejemajo nadomestilo plače.

Kdo je na ministrskih nadomestilih?