Na MZZ-ju zagotavljajo, da se Slovenija z ničimer ne odreka ozemlju, na katerem je na dan osamosvojitve izvajala svoje pristojnosti. Foto: MMC RTV SLO
Na MZZ-ju zagotavljajo, da se Slovenija z ničimer ne odreka ozemlju, na katerem je na dan osamosvojitve izvajala svoje pristojnosti. Foto: MMC RTV SLO
Polemika o ravnanju pri Hotizi
Zaskrbljenost zaradi ravnanja slovenskih organov
Truplo na meji pri Hotizi razburja

MZZ poudarja, da meja pri Hotizi še ni določena.

Direktor Policijske uprave Murska Sobota Drago Ribaš je potrdil, da je šlo pri preiskavi za običajen postopek, ki velja na tem območju. Tiskovni predstavnik omenjene policijske uprave, Jožef Prša pa je pojasnil, da so o dogodku obvestili tudi dežurnega preiskovalnega sodnika, ki pa je sprejel odločitev, da za zadevo ni pristojen.

Vrhovno sodišče: Razkorak med navedbami policije in sodnika
Z vrhovnega sodišča so medtem sporočili, da je omenjeni sodnik Branko Palatin v svojem poročilu v nasprotju z navedbami policije zapisal, da se sam glede na dejstvo, da na truplu ni bilo znakov nasilja, za ogled ni odločil, ampak ga je prepustil slovenski policiji. Vrhovno sodišče tako ugotavlja, da nastajajo razhajajoče se informacije o tem, kaj je bila dejansko vsebina komunikacije med policijo in preiskovalnim sodnikom. Od okrožnega sodišča v Murski Soboti so že zahtevali dodatna pojasnila glede okoliščin, ki so bile podlaga za ravnanje sodnika.

Omenjeno sodišče je sicer policijo zaprosilo za posredovanje posnetkov, ki pa jih kljub večkratnim poizvedbam še ni posredovala. Šele po pridobitvi posnetkov telefonskih razgovorov ter analizi njihove vsebine bo vrhovno sodišče lahko zavzelo stališče glede ravnanja vseh vpletenih in se nato nemudoma odločilo o nadaljnjih ukrepih.

MZZ: Meja bo določena šele z arbitražnim sporazumom
Na zunanjem ministrstvu pa so poudarili, da potek katastrske meje na levem bregu Mure pri Hotizi ni sporen. Ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi je ozemlje, na katerem je Slovenija na dan osamosvojitve izvajala svoje pristojnosti, so poudarili.

Meja med Slovenijo in Hrvaško še ni dokončno določena, zato sta se državi tudi odločili, da rešitev poiščeta s pomočjo arbitražnega sodišča. Po arbitražnem sporazumu je presečni datum 25. junij 1991, pri čemer bo za določitev državne meje sodišče upoštevalo vse relevantne kriterije. Slovenija se tako z ničimer ne odreka ozemlju, na katerem je na dan
osamosvojitve izvajala svoje pristojnosti, dodajajo na MZZ-ju

Truplo našli na spornem ozemlju
Žensko so sicer v soboto našli tik ob naselju na spornem ozemlju na levem bregu Mure, ki je vrisano v hrvaški kataster, vendar so kontrolo na tem območju - tako kot na celotnem levem bregu Mure - do leta 1991 oziroma še kakšno leto pozneje opravljali slovenski policisti, potem pa nadzor prepustili hrvaški strani.

Okoli devete ure jo je našel domačin, pregledal pa slovenski zdravnik nujne medicinske pomoči. Po besedah tiskovnega predstavnika policije so slovenski policisti kraj zavarovali, po odločitvi preiskovalnega sodnika pa ogled prepustili hrvaškim kolegom. Po ugotovitvi hrvaških kriminalistov, da na truplu ni znakov nasilja, so dovolili, da ga odpeljejo v Slovenijo.

Kot je povedal sin pokojne Franc Kolarič, so bili policisti z obeh strani zelo korektni in so se trudili, da bi zaplet čim bolj človeško rešili. Hrvaški policisti bi očitno lahko vztrajali, da je potrebna obdukcija, to pa bi morali opraviti na Hrvaškem, kar bi pomenilo dodatne zaplete in stroške.

Polemika o ravnanju pri Hotizi
Zaskrbljenost zaradi ravnanja slovenskih organov
Truplo na meji pri Hotizi razburja