Truplo so našli nekaj metrov zunaj naselja, na levem bregu Mure, ki ga je na dan 25. junija 1991 nadzirala slovenska policija, a je v hrvaškem katastru. Foto: MMC RTV SLO
Truplo so našli nekaj metrov zunaj naselja, na levem bregu Mure, ki ga je na dan 25. junija 1991 nadzirala slovenska policija, a je v hrvaškem katastru. Foto: MMC RTV SLO
Na območju Hotize nejasna jurisdikcija

Truplo so našli nekaj metrov zunaj naselja, na levem bregu Mure, ki ga je na dan 25. junija 1991 nadzirala slovenska policija, a je v hrvaškem katastru. Družina Kolarič je namreč navsezgodaj opazila, da mame in babice ni, zato so jo nemudoma začeli iskati. Približno 400 metrov od hiše jo je na polju našel sprehajalec. Poklicali so reševalce in policijo, slovenski policisti pa so bili prvi na kraju dogodka.

Eden izmed prvih, ki je bil na kraju dogodka, Štefan Sobočan, je za TV Slovenija povedal, da so policisti dejali, da bodo raje počakali hrvaške policiste. Tiskovni predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Jožef Prša je pojasnil, da so policisti odšli na kraj dogodka in ga zavarovali ter obvestili preiskovalnega sodnika. Ta je sprejel odločitev, da za obravnavo dogodka ni pristojen, in zato so dogodek obravnavali hrvaški varnostni organi.

Hrvaški policisti niso ugotovili znakov nasilja, a je v takih primerih potrebna obdukcija. Pri obdukciji na Hrvaškem niso vztrajali, sin pokojnice pa je povedal, da gre zasluga, da so mamo lahko odpeljali v Mursko Soboto, predvsem murskosoboškim policistom.

Dogovor, da policisti mejo prehajajo le, kadar je ogroženo življenje?
A se ob dogodku postavlja vprašanje, na osnovi česa se je preiskovalni sodnik odločil, da naj na ozemlju, za katerega slovenska politika poudarja, da je bilo 25. junija 1991 slovensko, primer prevzamejo hrvaški policisti, se je na TV Slovenija spraševala Cirila Sever. Dežurni preiskovalni sodnik za zdaj zadeve ni želel komentirati, bo pa svojo odločitev pojasnil v ponedeljek.

Z vrhovnega sodišča so medtem sporočili, da je bil dežurni preiskovalni sodnik obveščen o najdenem truplu na območju katastrske meje, sicer na hrvaški strani. Takrat mu je bilo pojasnjeno, da dogovor med policisti obeh strani določa, da mejo prehajajo le, ko je ogroženo življenje. V konkretnem primeru so bile okoliščine jasne in na podlagi tega je preiskovalni sodnik odločil, naj se izvede postopek, truplo pa je bilo nato že v naslednji uri izročeno slovenski strani. Dežurni preiskovalni sodnik je v tem času končal zasliševanje dveh prejetih Romunov, ki sta bila prijeta zjutraj. "In mislim, da cela zadeva kaže na to, da se da v konkretnih primerih takšno situacijo brez težav in hitro razrešiti," je povedal Gregor Strojin iz službe za odnose z javnostmi pri vrhovnem sodišču.

Na območju Hotize nejasna jurisdikcija