Telekom Slovenije je najbolj žgoče vprašanje privatizacije. Foto: MMC RTV SLO
Telekom Slovenije je najbolj žgoče vprašanje privatizacije. Foto: MMC RTV SLO
Gibanje proti privatizaciji dobiva zagon
Privatizacija že maje vlado
Erjavec za MMC o privatizaciji

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec tako danes ni skrival, da je usoda Cerarjeve vlade zaradi prodaje premoženja lahko podobna usodi dozdajšnjih vlad, ki so predčasno končale mandat, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec. Na vprašanje, ali lahko zaradi prodaje premoženja pade vlada, je Erjavec odgovoril: "Lahko. Mi smo proti razprodaji državnega premoženja. Tu zlasti vidimo težavo v prodaji Zavarovalnice Triglav."

V DeSUS-u pred četrtkovo seznanitvijo z osnutkom strategije upravljanja državnega premoženja svarijo tudi pred morebitno željo po prodaji Petrola. A koalicija se bo morala najprej poenotiti glede prodaje prvega svežnja, v katerem je tudi Telekom. DeSUS in SD sta v tej točki v tednu dni nekoliko združila moči, češ da mora biti glavno vodilo cena. "Nobeno podjetje, ki ne bi doseglo prave cene, ne more biti prodano," meni Erjavec.

Matjaž Han je na vprašanje, ali je prodajo Telekoma še mogoče ustaviti, odgovoril, da je to mogoče, a takrat, ko bomo ugotovili, da cena ni prava in da niso izpolnjeni vsi pogoji. Zdaj po njegovih besedah predvsem od Slovenskega državnega holdinga pričakujejo, da pregledno, po pametni ceni ter v smislu razvoja prodaja premoženje, če ga že mora.
Erjavec: Če je cena prenizka, ni treba prodati
Danes je bila nekoliko manj slišna tudi tista teza, da je dane zaveze finančnim trgom treba spoštovati zaradi verodostojnosti Slovenije. "Zaveza ne pomeni, če je cena prenizka, da si dolžan prodati," je prepričan Erjavec.

Pred četrtkovim rojstvom osnutka strategije je zato pozval k analizi učinkov doslej prodanih državnih podjetij, na podlagi katerega bi ugotovili, ali je priprava drugega svežnja državnih podjetij za prodajo sploh potrebna.

Za umik politike iz gospodarstva se zavzemajo v SDS-u, v katerem se danes do te teme niso posebej opredeljevali, in v NSi-ju. Prav tako so privatizaciji naklonjeni v najmanjši opozicijski stranki ZaAB, a imajo različna mnenja glede vpliva tega vprašanja na vlado.

Gibanje proti privatizaciji dobiva zagon
Privatizacija že maje vlado
Erjavec za MMC o privatizaciji