Na ministrstvu so se za Slabeta med drugim odločili, ker je član ministrstva v svetu Slovenske turistične organizacije in aktiven prostovoljni sodelavec OKS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Na ministrstvu so se za Slabeta med drugim odločili, ker je član ministrstva v svetu Slovenske turistične organizacije in aktiven prostovoljni sodelavec OKS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Hrana
Slovenski hiši so v sodelovanju z OKS-jem uredili slovenski kulinarični kotiček Taste of Slovenia, kjer lahko gostje Slovenske hiše preizkušajo slovenska vina in jedi. Foto: STA

Na ministrstvu zatrjujejo, da bodo sami plačali le letalsko vozovnico in 20 odstotkov dnevnic, nočitev in drugih stroškov promocije pa ne. Od 5. februarja pa vse do 3. maca bo v Kanadi za promocijo slovenskih kulinaričnih specialitet skrbel Janez Slabe, sicer zaposlen v službi za EU-koordinacijo in mednarodne zadeve, a z njegovo službeno potjo v Kanado zaposleni na ministrstvu za kmetijstvo niso zadovoljni. Gre namčre za zaposlenega, ki je skušal potovati že na olimpijske igre v Peking in v ta namen zbiral proporočila različnih organizacij, od Olimpijskega komiteja Slovenije, do pridelovalcev v živilsko-mesni industriji, a takratni minister za kmetijstvo Iztok Jarc njegove želje ni izpolnil.

Uspešnejši je bil s prošnjo pri zdajšnjem ministru Milanu Pogačniku, ki naj bi mu celo osebno dovolil iti v Kanado, piše časopis Dnevnik. Zaposleni v pismu, ki so ga predali časopisu, opozarjajo, da je ob tem "znano, kako ravna minister Pogačnik, ki za svoje odločitve terja podpisana mnenja različnih strokovnjakov, pravnikov, komisij, ki morajo potrjevati njegovo začetno odločitev". "Vse z namenom, da je pokrit in zakrit in da lahko v primeru težav odgovornost prevali na druge." Na Slabetov potni nalog je tako podpisana državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec.

Ministrstvo: OKS in GIZ prosila za pomoč pri promociji
Na ministrstvu so za MMC pojasnili, da so od Olimpijskega komiteja Slovenije septembra prejeli prošnjo za sodelovanje pri izvedbi aktivnosti promocije slovenske kulinarike in kmetijstva v sklopu olimpijskih iger, oktobra pa je bil s strani GIZ mesne industrije in predstavnikov proizvajalcev kmetijskih in živilskih proizvodov izražen interes za izvedbo učinkovitejše skupne promocije. Obe organizaciji sta ministrstvo zaprosili za zagotovitev promocijskih gradiv na temo kmetijstva in živilstva ter pomoč pri organizaciji predvidenih skupnih promocijskih aktivnosti z napotitvijo ene osebe, ki bi v času olimpijskih iger skrbela za to.

Na ministrstvu so se za Slabeta med drugim odločili, ker je član ministrstva v svetu Slovenske turistične organizacije in aktiven prostovoljni sodelavec OKS-ja. Dodali so, da pozna sektor kmetijstva in živilstva ter med drugim aktivno govori angleško in francosko, kot sodelavec OKS-ja pa pozna tudi priprave in izvedbo tovrstnih promocijskih dogodkov v okviru olimpijskih iger.

Na nekatera vprašanja ministrstvo ni odgovorilo
V Slovenski hiši so tako v sodelovanju z OKS-jem uredili slovenski kulinarični kotiček Taste of Slovenia, kjer lahko gostje Slovenske hiše preizkušajo slovenska vina in jedi. Dodali so, da se pričakuje, da bodo Slovensko hišo obiskale ciljne skupine, ki so še posebej zanimive za podjetja iz živilske industrije, kot so gostinci in hotelirji, ki delujejo v Whistlerju in Vancouvru.

Ministrstvo smo zaprosili tudi za odgovore na vprašanja, ali je prisotnost Janeza Slabeta v Kanadi res nujna in zakaj je bila odločitev zdajšnjega ministra drugačna kot odločitev prejšnjega. Zanimalo nas je tudi, ali ne spada dejavnost, ki jo bo v kanadi opravljal Slabe, v domeno Slovenske turistične organizacije oziroma ali ne bi bilo ceneje, da bi nalogo, ki jo je prevzel Slabe, opravil zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Kanadi, a odgovorov na ta vprašanja nismo prejeli.