Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Gre za obrazec, ki omogoča lažje sledenje stikom v primerih, kadar so potniki med potovanjem izpostavljeni nalezljivi bolezni. Podatke, ki jih potniki posredujejo, lahko epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje uporabi za hiter stik s potniki in njihovimi kontakti, da prepreči nadaljnje širjenje bolezni in zaščiti zdravje potnikov," na svoji spletni strani navaja CAA.

Na enotni vstopni točki za zbiranje elektronskih obrazcev PLF, ki omogoča lažje in hitrejše zbiranje ter izmenjavo podatkov med državami članicami EU-ja, sta navedeni le dve državi, ki uporabljata PLF-obrazce, Malta in Italija.

V zahodni sosedi je za vstop v državo obvezen izpolnjen PLF-obrazec. Edina izjema so osebe z obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja (stalnega ali začasnega naslova), potujejo z osebnim vozilom in se v Italiji zadržijo največ 48 ur.

PLF-obrazec morajo najpozneje 24 ur pred vstopom v državo izpolniti tudi potniki, ki potujejo v Grčijo.

Vsi potniki morajo izpolniti obrazec PLF do dneva pred vstopom v državo in navesti natančne podatke o svojem odhodnem kraju, trajanju predhodnih bivanj v drugih državah in naslov med bivanjem v Grčiji. Če bodo bivali v različnih krajih, morajo navesti naslov vsaj za prvih 24 ur.

Po uspešno izpolnjenem obrazcu potnik na elektronski naslov prejme QR-kodo, ki jo pokaže mejnim organom.