Predsednik Türk je povedal, da je odstop Sanaderja hrvaška zadeva, ki ne bi smela vplivati na odnose s Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Türk je povedal, da je odstop Sanaderja hrvaška zadeva, ki ne bi smela vplivati na odnose s Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Sanader
Odstop Iva Sanaderja je presenetil politični svet. Foto: Reuters

Türk je v sporočilu za javnost zapisal, da si Slovenija želi stabilne in uspešne Hrvaške v kriznih časih. "Slovenija in Hrvaška sta sosednji državi, ki ju povezujejo številne gospodarske, kulturne in človeške vezi in imata v sedanjih kriznih časih še posebno močne razloge za krepitev sodelovanja," je zapisal predsednik republike in dodal, da si želi, da bi Slovenija in Hrvaška v prihodnosti trezno in realno ocenili izkušnje iz dozdajšnjega prizadevanja za vstop Hrvaške v evroatlantske organizacije, še posebej v Evropsko unijo.

Slovenski predsednik je zapisal še, da je Slovenija zainteresirana za napredek Hrvaške in da v tem času obstaja tudi priložnost za dodaten napor za dokončanje določitve meje med državama.

Državi morata najti rešitev
Po Türkovem mnenju je rešitev mogoča na podlagi vzajemnega spoštovanja in upoštevanja legitimnih interesov obeh držav, v okviru možnosti, ki jih daje mednarodno pravo. Türk je izrazil tudi željo, da bi obe državi skrbno preučili dozdajšnje izkušnje in okrepili prizadevanje za vzajemno koristno, pravično in trajno rešitev.

Žbogar upa, da se bodo pogajanja nadaljevala
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je izrazil upanje, da se bo nova hrvaška vlada vrnila k pogajanjem za rešitev spora o meji med državama in zastoja v pogajanjih Hrvaške z EU-jem.

Sanaderjevega odstopa Žbogar ni želel komentirati, saj se mu ne zdi primerno, da bi analiziral, kaj se dogaja v sosednji državi. "Smo v obdobju umirjanja položaja," je glede trenutnih razmer v zvezi s Hrvaško povedal minister, ki je nastopil na seji odbora DZ-ja za zunanjo politiko in ponovil, da je Slovenija pripravljena na nadaljevanje pogajanj in da je s tem stališčem seznanila tudi druge članice unije.

Janša: Prišlo bo do dotanih zastojev
Sanaderjev odstop je komentiral tudi nekdanji premier Janez Janša, ki je dejal, da ga je odstop presenetil. Zaradi odstopa, ki mu bo sledilo prestrukturiranje v hrvaški notranji politiki, bo po njegovem mnenju prišlo do "dodatne zamude pri reševanju odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško".

"Če so oni pred bankrotom, smo tudi mi"
Zamude bodo tudi pri vstopanju Hrvaške v EU, ta zamuda pa "ne koristi niti Hrvaški niti Sloveniji", je še dejal Janša. V zvezi z napovedanim zlomom hrvaških javnih financ pa je Janša dejal, da je Hrvaška "zdaj relativno bolj zadolžena kot Slovenija, kratkoročno pa padec njihove gospodarske rasti ali pa proračunski primanjkljaj, kolikor vem, ni višji od slovenskega". "Če so oni pred bankrotom, bi morali biti tudi mi," sklepa Janša.