Türkovo morebitno kandidaturo sta podprli tako prejšnja kot zdajšnja vlada. Foto: BoBo
Türkovo morebitno kandidaturo sta podprli tako prejšnja kot zdajšnja vlada. Foto: BoBo
Danilo Türk in Karl Erjavec
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je pojasnil, da ministrstvo vse od najave podpira kandidaturo. Foto: BoBo

"Danilo Türk ima izkušnje, in če bi s kandidaturo uspeli, bi bil to lep rezultat tudi slovenske zunanje politike," je o tem, da se po izteku mandata Ban Ki Muna na vrhu Organizacije združenih narodov kot kandidat omenja nekdanji predsednik države Danilo Türk, v Odmevih dejal zunanji minister Karl Erjavec. Naši diplomati si že prizadevajo za njegovo promocijo. "Tudi sam kot minister za zunanje zadeve, zlasti v bilateralnih srečanjih s svojimi kolegi, vedno omenim, da ima v okviru vzhodnoevropske skupine, ki je na vrsti, da imenuje generalnega sekretarja ZN-a, Slovenija ustreznega kandidata," je dodal minister.

Da se Türk spogleduje z morebitno kandidaturo za generalnega sekretarja ZN-ja, je postalo znano že pred letom dni in tedaj mu je podporo napovedala vlada Alenke Bratušek. Enako meni tudi vlada Mira Cerarja, podpora domače politike pa je ena izmed pomembnih točk pri nabiranju simpatij v skupščini. Premier Cerar meni, da velja Türk "za močnega in verodostojnega kandidata z realnimi možnostmi za uspeh", zato je diplomate zaprosil, da mu zagotovijo vso potrebno diplomatsko in logistično podporo.

SDS in NSi sta proti
A sodeč po odzivih v opoziciji, Türk ne bo imel podpore celotne politične srenje. Največja opozicijska stranka SDS mu namreč ostro nasprotuje. Poslanec Branko Grims pravi, da bi moral biti izbor za tako pomembne funkcije odvisen od vrednot. "Ker je z dejanji pokazal, da ne spoštuje temeljnih vrednot, ki jih zagotavlja Organizacija združenih narodov, niti tistih, ki so značilne za Evropsko unijo, velikih možnosti nima." Ob tem je znova spomnil na Türkove izjave, da je izražanje mnenja o Hudi Jami na dan slavljenja dneva žena drugorazredna tema, in na to, da je z državnim redom odlikoval republiškega sekretarja za notranje zadeve v prejšnjem sistemu Tomaža Ertla.

Podporo so mu odrekli tudi v NSi-ju, saj po besedah predsednice Ljudmile Novak "nekdo, ki ni bil dober za mojega predsednika, ne more biti dober za generalnega sekretarja OZN-a". V stranki so prepričani, da bi morali opraviti vsaj razpravo v zunanjepolitičnem odboru državnega zbora, "če želimo iskati širše soglasje k podpori - a predsednik vlade Miro Cerar se je odločil po svoje".

V Združeni levici dogajanja okrog Türka danes niso hoteli komentirati, Alenka Bratušek (ZaAB) pa poudarja, da ima Slovenija veliko priložnost, da dobi pomembno mednarodno funkcijo. "Vesela sem, da mu tudi nova vlada daje polno podporo. Mislim, da imamo kar veliko možnosti, da bi Sloveniji v tem primeru uspelo," je še povedala.

Kandidaturi je naklonjen tudi predsednik države Borut Pahor. "Če se Slovenija odloči za tovrstne kandidature, pa mora biti vztrajna, mora podati argumente in se za svoj uspeh tudi postaviti," je poudaril ob tem.

Izbirati bodo začeli prihodnje leto
Formalni postopki izbire se bodo sicer začeli prihodnje leto. Trenutnemu generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu drugi petletni mandat poteče 31. decembra 2016, a novega generalnega sekretarja bodo izvolili in imenovali še predtem.

Danilo Türk ima bogate izkušnje v organizaciji. Leta 1992 je postal prvi veleposlanik Slovenije na sedežu ZN-a v New Yorku, kot slovenski veleposlanik pa je v letih 1998 in 1999, ko je bila Slovenija nestalna članica Varnostnega sveta, dvakrat predsedoval temu organu ZN-a. Takratni generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je Türka leta 2000 imenoval za svojega pomočnika za politične zadeve, to funkcijo pa je opravljal več kot pet let.