Türk meni, da Evropska unija potrebuje nov zagon, saj se mora izogniti nevarnosti, da bi se pretežno ukvarjala sama s seboj in z lastnimi težavami. Foto: MMC RTV SLO
Türk meni, da Evropska unija potrebuje nov zagon, saj se mora izogniti nevarnosti, da bi se pretežno ukvarjala sama s seboj in z lastnimi težavami. Foto: MMC RTV SLO
"Recesija, ki je v preteklem letu tako močno prizadela svet, je predvsem posledica nesprejemljive prakse finančnih ustanov, njihovega nezadržnega pohlepa po velikih dobičkih, njihovega nerazumnega tveganja in zapostavljanja etičnih zahtev, ki so bistvenega pomena za vzdržen gospodarski razvoj," je dejal predsednik republike.

V okviru tradicionalnega sprejema za predstavnike diplomatskega zbora ob začetku novega leta je predsednik republike še dodal, da je svetovna recesija razkrila mnoge pomanjkljivosti sodobnega sveta in zahtevnost nalog, ki se postavljajo pred vse nas.

Ob tem je menil, da se za vsako državo glavno delo začne doma, pri skrbi za ekonomski in socialni položaj ljudi ter za politično stabilnost za najboljši mogoči razvoj. Ker pa je svet tesno povezan in vse bolj soodvisen po njegovem mnenju ne more biti nobena politika resnično uspešna, če ne upošteva mednarodnih razmer.

"Recesija, ki je v preteklem letu tako močno prizadela svet, je predvsem posledica nesprejemljive prakse finančnih ustanov, njihovega nezadržnega pohlepa po velikih dobičkih, njihovega nerazumnega tveganja in zapostavljanja etičnih zahtev, ki so bistvenega pomena za vzdržen gospodarski razvoj," je dejal predsednik republike. A trenutni mednarodni gospodarski položaj po njegovih besedah ni edini razlog za zaskrbljenost.

"Prizadevanje doseči sporazum na nedavni konferenci v Köbenhavnu ni dalo rezultatov, ki smo si jih želeli." Po predsednikovem mnenju diplomatsko delovanje zaostaja za pričakovanji državljanov in celo za interesi, ki jih že izkazuje poslovni svet. Meni, da potrebujemo nov napor in nov zagon, saj "nimamo časa, ki bi ga prepustili brezplodnim razpravam". "Že v začetku tega leta moramo obnoviti prizadevanje za nova pogajanja in za nov zagon procesa, ki naj privede do resničnih, pravno zavezujočih dogovorov," je diplomate pozval Türk.

EU se ne sme ukvarjati sam s seboj
Po njegovem mnenju nov zagon potrebuje tudi Evropska unija, ki se mora izogniti nevarnosti, da bi se pretežno ukvarjala sama s seboj in z lastnimi težavami. Povsod po svetu pričakujejo, da bo postala eden vodilnih dejavnikov izboljšanja sveta in razvoja, ki bo širil območje blaginje in uresničevanja človekovih pravic. Tako vlogo Evropske unije pričakujemo tudi v Sloveniji.

Etika in pravičnost nujni tudi pri gospodarskem poslovanju
Zbrane je v imenu diplomatskega zbora nagovoril tudi doajen diplomatskega zbora, apostolski nuncij Santos Abril y Castello. V nagovoru je posebno pozornost namenil dogodkom, ki so zaznamovali preteklo leto. Glede svetovne gospodarske krize je menil, da bi se morali vsi naučiti, da sta etika in pravičnost nujni tudi pri gospodarskem poslovanju, glede neuspele podnebne konference pa je izrazil upanje, da bodo svetovni voditelji v prihodnje motivirani z lastnim interesom in odgovornostjo do prihodnjih rodov.