Danilo Türk je opozoril na pomanjkanje ukrepov po varčevanju. Foto: BoBo
Danilo Türk je opozoril na pomanjkanje ukrepov po varčevanju. Foto: BoBo


Po njegovem mnenju tehnična vlada ne bi bila vsiljena od EU-ja, saj bi bila Evropska komisija prej z nami v dialogu, mi pa bi imeli dovolj proste roke, da si jo sestavimo sami. "V besedilu pakta ni ničesar takega, kar bi nas postavljalo pred zid," je pojasnil. Ali bodo razmere za nastop tehnične vlade nastale, pa je odvisno samo od nas, je poudaril.

Glede socialnih pravic je dejal, da so nekaj, kar se spreminja, pri tem pa je treba paziti, da ne pride do hudega oškodovanja nekaterih skupin. Meni, da bi morala vlada spremeniti varčevalne predloge, o pravicah pa bi se morali še pogovarjati in to bo preizkus naše demokracije, za katerega meni, da ga bo demokracija prestala.

"Te pravice niso nastale zaradi kapric, ampak zaradi elementarne človečnosti," je spomnil. Izpostavil je, da še ne govorimo o trenutku ukinjanja socialne države.

Kmalu bi morala na mizo priti tudi pokojninska reforma
Dotaknil se je tudi fiskalnega pravila. Poudaril je, da to ni formula, ki bi precizno določala vse, zato moramo paziti, da ga previdno ubesedimo, sicer si bomo morda otežili izhod nekoč v prihodnosti. Hkrati je opomnil, da se takšna pravila običajno zapišejo v zakon in ne v ustavo.

Tudi pokojninska reforma je ena izmed nujnih reform, je dejal, saj se je življenjska doba podaljšala, zato bomo morali delati dlje. Meni tudi, da je za visoko šolstvo treba imeti poseben posluh, saj je "humus za najbolj napredne ideje" in bi si lahko na dolgi rok povzročili veliko škodo.

Krvavenje za nič
Opozoril je tudi, da se varčevanje lahko "hitro sprevrže v puščanje krvi, ki ne pozdravi ničesar". Vzporedno moramo razmišljati tudi o ukrepih, ki bodo zagnali razvoj in tu so predlogi vlade izrazito pomanjkljivi in neustrezni, je bil kritičen predsednik republike.

Za konec je v razmisleku še dodal, da je naša pomanjkljivost ta, da kot narod nimamo dovolj kakovostne elite. In sicer tiste, ki je sposobna prevzeti nase odgovornost za vodenje in drugega dela, ki bi bil sposoben kitično tej eliti postavljati kompas.