Predsednik države je prepričan, da je situacija, ki se je spletla okoli vprašanja odpoklica in imenovanja veleposlanikov, nepotrebna. Foto: EPA
Predsednik države je prepričan, da je situacija, ki se je spletla okoli vprašanja odpoklica in imenovanja veleposlanikov, nepotrebna. Foto: EPA
Veleposlaniki odpoklicani

"Predsednik je z namenom rešitve poskusil pridobiti čim bolj popoln vpogled v situacijo, ki je nastala s tem, ko so se veleposlaniki vrnili v Republiko Slovenijo, še preden so bili odpoklicani. Tako je včeraj opravil pogovore z veleposlaniki, ki so se v tej situaciji znašli in tudi od njih pridobil jasen pregled nad razlogi za tako dogajanje. Na tej podlagi je presodil, da je mogoče in potrebno sprejeti odločitev o njihovem odpoklicu," je v sporočilu za javnost zapisal urad predsednika.

Türk: To ne rešuje problemov
Predsednik ugotavlja, da navedena odločitev ne pomeni dokončne razrešitve problemov, ki naj bi izvirali iz potrebe, da ministrstvo za zunanje zadeve in vlada oblikujeta in posredujeta uradne obrazložitve svojih predlogov, o katerih predsednik republike sprejema odločitve na podlagi svojih ustavnih pristojnosti, niti ne nakazuje prihodnje prakse v teh postopkih. "V danih razmerah pa je na podlagi pridobljenih informacij izbral pristop, ki je usmerjen v konstruktivno reševanje konkretne situacije in v tem primeru omogoča nadaljevanje postopkov odločanja o podanih predlogih za imenovanje veleposlanikov," navajajo v uradu.

"Predsednik republike si želi, da v prihodnje do tovrstnih situacij ne bi več prihajalo, da bi pristojni organi k svojim predlogom predložili tudi potrebne uradne razlage in da bodo lahko s spoštovanjem pravnega reda vsi državni organi vzor državljankam in državljanom Republike Slovenije," so še zapisali.

M. N.

Veleposlaniki odpoklicani