Z današnjo akcijo so predstavniki sindikatov turističnih in gostinskih delavcev končali deljenje letakov. V prihodnosti ne izključujejo stavke. Foto: MMC RTV SLO
Z današnjo akcijo so predstavniki sindikatov turističnih in gostinskih delavcev končali deljenje letakov. V prihodnosti ne izključujejo stavke. Foto: MMC RTV SLO
Nezadovoljni delavci v gostinstvu in turizmu

Letake, na katerih so izpostavljeni delovne razmere in nizki prihodki delavcev, danes delijo v Portorožu, Strunjanu, Žusterni, Ljubljani, Lipici in Termah Olimia. Sindikati pa so tokrat v letake poleg gostinskih in turističnih delavcev vključili tudi zdravstveno osebje v zdraviliščih.

Bolničarji, maserji, fizioterapevti in drugi zdravstveni delavci so v zdraviliščih v izrazito slabšem položaju glede na javni sektor, saj plače v zdraviliščih za javnim sektorjem zaostajajo za trideset odstotkov ali več, je opozoril predsednik območnega odbora gostinstva in turizma pri celjski zvezi svobodnih sindikatov Boris Kidrič.

Zaposlene želijo približati minimalni plači
Kidrič opozarja, da so razmere nevzdržne kljub dobičku, ki ga zdraviliška dejavnost prinaša. Po njegovem mnenju si lastniki želijo vse zaposlene približati minimalni plači, saj že zdaj ni velike razlike med plačami sobaric in snažilk na eni ter visokoizobraženim zdravstvenim osebjem na drugi strani.

Težave pa se pojavljajo tudi pri izplačilih regresov za letni dopust in drugih dodatkov, tako bodo letos, kljub višjim dobičkom, prejeli tudi za 300 evrov nižji regres. Pojavlja pa se tudi vedno več pritiskov, da bi znižali stroške s pomočjo študentskega dela, kar navsezadnje po Kidričevem mnenju znižuje kakovost storitev.

Današnja delitev letakov turistom in drugim mimoidočim je zadnja tovrstna akcija sindikatov gostinstva in turizma. Zdaj bodo med svojimi člani preverili, ali obstaja interes po stopnjevanju dejavnosti. Napovedali so že, da nameravajo javno objaviti seznam podjetij, ki najpogosteje kršijo pravice delavcev. V prihodnosti ne izključujejo niti stavke.

L. L.

Nezadovoljni delavci v gostinstvu in turizmu