V Kranjski Gori so imeli za božič nekaj odpovedi zaradi slabega vremena in pomanjkanja snega. Foto: MMC RTV SLO
V Kranjski Gori so imeli za božič nekaj odpovedi zaradi slabega vremena in pomanjkanja snega. Foto: MMC RTV SLO
Piran
V Portorožu in Piranu gostujejo večinoma tujci. SIcer pa so iz Pirana sporočili, da silvestrovanja na prostem, na Tartinijevem trgu letos ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Blejski otok
Na Bledu večinoma prenočujejo tuji gostje, ki jih je bilo med božičnimi prazniki za okoli 10 odstotkov manj kot lani. Foto: MMC RTV SLO

Tako na Obali kot v Kranjski Gori in na Bledu so te dni skoraj popolnoma (95-odstotno) zasedeni, kot kaže, pa bodo zadnji dan leta zasedene prav vse sobe hotelov v najbolj turistično obleganih krajih po Sloveniji.

Kot so za MMC sporočili iz Slovenske turistične organizacije, je večina turistov (95 odstotkov), ki prenočijo na Bledu, tujcev: "Tako za božič kot novo leto prevladujejo Italijani, Nemci, Britanci, Hrvati, zanimiva pa je tudi skupina 107 turistov z Malte, ki bo pri nas preživela cel novoletni teden."

Na Bledu bodo skoraj popolnoma zasedeni
Čeprav hoteli v bližini našega turističnega bisera za božič niso bili popolnoma zasedeni (hotelirji so opazili padec obiska za okoli 10 odstotkov v primerjavi z lanskim božičem, turisti so izbirali cenejše pakete in precej manj zapravljali), pa turistični delavci niso vrgli puške v koruzo. Kot pravijo na Bledu, so v prodajo paketov vložili veliko energije, kar se jm je v zadnjih dneh le obrestovalo - kaže namreč, da bodo do 4. januarja nekateri hoteli polno zasedeni.

Za silvestrovo Slovensko primorje polno turistov
Tudi na Obali so si božični oddih privoščili večinoma tuji gostje - med 25. in 27. decembrom je bilo med 4.913 prenočitvami (kar pomeni 48-odstotno zasedenost hotelov) 63 odstotkov turistov iz tujine. V Portorožu in Piranu ob tem opažajo upad domačih gostov (za okoli 16 odstotkov), nekaj manj (tri odstotke) pa je letos tudi tujih gostov. Za silvestrovo si sicer v hotelih na Obali obetajo 100-odstotno zasedenost.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer, dežja in vetra ter visokega plimovanja so prireditelji odpovedali silvestrovanje na Tartinijevem trgu v Piranu. Silvestrovanje bo v prireditvenem šotoru v Luciji.

V Kranjski Gori vse več domačih gostov
V Kranjski Gori so z zasedenostjo med prazniki, tako božičnimi kot novoletnimi, kar zadovoljni. "Trenutno so hoteli zasedeni v 95 odstotkih, vsakodnevno pa še prihajajo nova povpraševanja in rezervacije. Nekaj sob je še prostih tako v hotelih kot pri zasebnih sobodajalcih," pravijo. V Kranjski Gori sicer ob tem ugotavljajo, da je tudi letos delež gostov iz tujine večji kot delež gostov iz domovine, "čeprav se kaže trend v rasti prav domačih gostov".

Največ gostov za praznike bo domačinov, torej Slovencev, od tujcev pa največ turistov iz Italije, Hrvaške. Poleg tega je veliko gostov tudi iz Velike Britanije, Srbije in Rusije, čeprav opažajo, da jih je manj kot lani. Pred začetkom praznikov so v Kranjski Gori, sodeč po rezervacijah (ki jih je bilo za okoli 97 odstotkov), sicer pričakovali boljšo zasedenost, a so nekateri gostje prenočitve odpovedali zaradi slabega vremena in slabših snežnih razmer.

Zaradi krize sicer še dopustujejo, a ne zapravljajo
Kriza se bolj kot pri sami zasedenosti prenočitvenih zmogljivosti kaže pri manjši zunajpenzionski porabi, še pojasnjujejo v Kranjski Gori in dodajajo, da vseeno pričakujejo sorazmerno dober izkupiček. Za zdaj so zadovoljni tudi z rezervacijami za januar, ko se tam med drugim obetata tudi slalom in veleslalom moških za pokal Vitranc.

V Mariboru pravijo, da so prenočitvene kapacitete dobro zasedene, med gosti pa prevladujejo Italijani. Podatke o zasedenosti hotelov v prestolnici še pričakujemo.