Boštjan M. Turk pričakuje odstop ministrice za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan M. Turk pričakuje odstop ministrice za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Miro Kline
Kline se sprašuje, ali ni vlada morda dopustila padca zakona. Foto: MMC RTV Slovenija

"Očitno je 200.000 ljudi imelo interes priti na volišča in se izraziti o tej temi. Rezultat je povezan tudi s stanjem v državi, zato ne more biti drugačen kot tak. Predvsem pa je to nezaupnica ministrstvu za kulturo in je pričakovati, da bo ministrica Majda Širca ponudila odstop, premier Borut Pahor pa ponudil ustreznejšo ekipo," je za MMC povedal publicist Boštjan M. Turk.
Po njegovem mnenju je rezultat vzporeden z zadnjimi javnomnenjskimi raziskavami in delno tudi z oktobrskimi lokalnimi volitvami ter izraža veliko nezadovoljstvo z vladno politiko. Poudarja, da se z nesprejetjem zakona slovenska medijska krajina ne bo bistveno spremenila. Ob tem pa dodaja, da izidi referendumskega glasovanja kažejo na odprt prostor za novo politično stranko.
Kline: Koaliciji ustreza, da je zakon padel
Malce drugače pa padec zakona na referendumu vid marketinški strokovnjak Miro Kline. "Igra, ki se je igrala, se je za pozicijo končala slabše od najslabšega scenarija. Kampanjo so delali brez ciljnega in usmerjenega komuniciranja, zdaj pa so dobili to, kar so si morda potihoma želeli. Zakon ni tako slab, da bi lahko preprosto padel, zato se sprašujem, ali morda v ozadju ni neki prikrit interes," meni Kline. Po njegovem mnenju poziciji ustreza, da se obdrži trenutno stanje, saj tako obstaja več možnosti za manevriranje.

"Delali so se kot, da hočejo spremeniti sedanje stanje, v resnici pa bi jim spremenjeno stanje onemogočilo spremembe, ki jih lahko izvedejo v trenutni obliki," pravi Kline in dodaja, da je to le navidezna zmaga opozicije.