Po mnenju učiteljskega sindikata je bil dosežen napredek v pogajanjih. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju učiteljskega sindikata je bil dosežen napredek v pogajanjih. Foto: MMC RTV SLO
Stavka učiteljev je preložena

Šolski sindikat se je odločil, da preloži odločanje o stavki "zaradi pomembnega napredka, ki ga je bilo čutiti na pogajanjih".

Največji napredek je bil po besedah predsednika Sindikata vzgoje in izobraževanja storjen pri učiteljih v osnovnih in srednjih šolah. Med odprtimi vprašanji je Štrukelj posebej izpostavil vprašanja glede visokošolskih učiteljev in drugih zaposlenih na univerzi in poudaril, da Sviz ne bo podpisal kolektivne pogodbe, če se vprašanja ne uredijo.

Z odložitvijo stavke naj bi po Štrukljevih besedah naredili prostor za pripravo konstruktivnih predlogov v naslednjih tednih, saj nov plačni sistem po njegovem mnenju glede zaposlenih v vzgoji in izobraževanju prinaša znižanje pomena teh poklicev.

O stavki spet maja
Predstavnikom sindikata sta sicer minister za šolstvo Milan Zver in ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar predstavila novo ponudbo, za katero v Sindikatu vzgoje in izobraževanja menijo, da bo še posebej poslabšala položaj univerzitetnih učiteljev. Zato bo, če dogovora tudi v nadaljevanju ne bodo dosegli, glavni odbor v maju znova razpravljal o stavki.

V zadnjem krogu pogajanj prejšnji torek je vladna stran ponudila uvrstitev učiteljskih nazivov v višji plačni razred z ukrepom, ki je po Zverovih izračunih težak okoli 25 milijonov evrov.

B. K.

Stavka učiteljev je preložena