"Moje doktorsko delo je bilo opravljeno strokovno, transparentno in v skladu z vso zakonodajo in akti UKC-ja Maribor," pravi direktor UKC-ja Maribor. Foto: MMC RTV SLO
Doktorat Gregorja Pivca

Pivec je medijem predstavil poročilo, ki ga je na to temo pripravil za svet zavoda UKC-ja Maribor. Ta se bo na naslednji seji sestal konec februarja. Predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne je namreč napovedala razpravo o poročanju medijev glede njegovega doktorata, ki ga je zagovarjal julija lani, na protikorupcijski komisiji pa so dobili prijavo o morebitnih nepravilnostih.

Plačali so mu tudi vezavo in lektoriranje
A Pivec pojasnjuje, da je z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor leta 2005 sklenil pogodbo o izobraževanju. "Izobraževanje kadrov je nujno za razvoj in kakovostno delo. Normalno je, da našim sodelavcem poravnamo šolnino in druge stroške," pojasnjuje in dodaja, da so bile podobne pogodbe sklenjene tudi z več kot 200 drugimi zaposlenimi. Ko je disertacijo spisal, je zaprosil za povrnitev stroškov lektoriranja, oblikovanja in vezave doktorske naloge v višini 760 evrov. V zadnjih dveh letih je bolnišnica po njegovih besedah te stroške krila štirim zaposlenim.

Preučeval je razvoj bolnišnice do leta 1941
Očitki so leteli tudi na ustreznost obravnavane teme v njegovi disertaciji, ki se glasi Razvoj bolnišnice Maribor od ustanovitve do druge svetovne vojne. Pivec je poudaril, da ustreznost teme ugotavlja univerza, po njegovem mnenju pa je raziskovanje preteklega razvoja neke ustanove nujno za njen nadaljnji razvoj. Kakovost njegovega dela po njegovih besedah potrjuje tudi to, da je dele disertacije objavil v treh mednarodnih revijah in da je bil januarja povabljen na konferenco o zdravstvenem menedžmentu v Hongkongu.

Na Univerzi v Mariboru odgovarjajo, da Pivčeva "doktorska disertacija sicer res nima neposredne povezave s študijskim programom 3. stopnje Biomedicinska tehnologija, vendar pa se v študijskem programu 2. stopnje Splošna medicina v okviru predmeta Uvod v medicino 1 poučuje tudi zgodovina medicine".

Somentorjeva žena dobila službo v UKC-ju
Sume pa je ob tem vzbudila še zaposlitev žene njegovega mentorja Mateje Matjašič Friš, ki je službo dobila v oddelku za znanstvenoraziskovalno delo nekaj dni po Pivčevem zagovoru. Direktor pravi, da je že v strateškem razvojnem dokumentu, ki ga je potrdil svet zavoda, napovedal krepitev raziskovalnega oddelka. Marca 2011 so objavili razpis za to delovno mesto, a ker nobeden izmed prijavljenih kandidatov ni izpolnjeval pogojev, so ga morali aprila ponoviti. V drugo so iz razpisa umaknili pogoj znanstvenoraziskovalni naziv, nanj pa se je prijavila samo Matjašič Friševa.

Pivec je sicer na zadnjih državnozborskih volitvah kandidiral na listi SDS-a in bi zdaj kot nadomestni poslanec moral nadomestiti notranjega ministra Vinka Gorenaka, a se je mandatu odpovedal.

Doktorat Gregorja Pivca