Kakšna bo usoda stranke, ki jo vodi Gregor Golobič, še vedno ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda stranke, ki jo vodi Gregor Golobič, še vedno ni znano. Foto: MMC RTV SLO

Kdor meni, da politične krize še ni, ta nima stika z realnostjo.

Gregor Golobič
Koalicija
Najprej je šel DeSUS. Bo naslednji Zares? Foto: MMC RTV SLO
Zares SD-ju postavil ultimat o novi vladi

Gregor Golobič, predsednik Zaresa, rekonstrukcijo vlade sicer zahteva že dalj časa, in kot je dejal po strankarskem vrhu, je SD, zaradi mandata, ki ga je dobila na volitvah, dolžna najti rešitve, saj naj bi bila "situacija zelo resna". Prepričan je, da bi se morali v primeru rekonstrukcije zamenjati vsi ministri, saj, kot pravi, pomeni temeljita rekonstrukcija to, da se imenuje nova vlada.

"Svet je z enim glasom proti sprejel dokončno odločitev in se k temu vprašanju več ne bo vračal. Sklep se glasi: stranka Zares ne bo več sodelovala v tej vladi in koaliciji, razen če v prihodnjih štirinajstih dneh stranka SD ne bo predlagala temeljite rekonstrukcije vlade in določila prioritet njenega delovanja do konca mandata ter način, kako bo določila verodostojnejše in učinkovitejše izpolnjevanje sprejetih odločitev vlade in sprejemanje nujnih odločitev vlade," je Golobič dejal po sestanku.

Menjava mandatarja: Na potezi je SD
Poudaril je, da se je glede morebitne menjave predsednika vlade Zares izrekel že aprila in da "je zdaj na vrsti SD". Po njegovih besedah v primeru rekonstrukcije vlade nima Zares nobenih vnaprej določenih zahtev glede resorjev, kakor tudi ne glede kadrovske zasedbe, kar pomeni, da tudi vse tri ministrice nimajo namena sodelovati v prihodnji vladi, razen če ne bi bil takšen dogovor z "novim mandatarjem".

"Pridružil bi se predsedniku republike. Temeljita rekonstrukcija pomeni rekonstrukcija brez tabujev. Če do 25. junija ne bomo prejeli takšnega predloga ali pa bomo prejeli predlog, ki bo popolnoma v nasprotju s tem, bodo ministrice odstopile in bo stranka tudi formalno izstopila iz koalicije," je zatrdil.

Na vprašanje, ali se ne boji morebitnih očitkov, da Zares s postavljanjem pogojev povzroča politično krizo, je odgovoril, da tisti, ki meni, da politične krize še ni, ni v stiku z realnostjo. Dodal je, da se stranka zaveda svoje odgovornosti in da je zato tudi vztrajala toliko časa.

"Pokazali smo, da nam gre za dobro te države"
Vodja poslanske skupine Zaresa Franco Juri je povedal, da je jasno, da gre stranka iz koalicije, razen če ne bodo postavljeni pogoji izpolnjeni v 14 dneh. "Tega nismo zapisali, smo pa že aprila jasno povedali, kaj mislimo o tem," je odgovoril na vprašanje, ali je pogoj tudi odstop premierja Pahorja.

Zaresova ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je povedala, da se je stranka od prvega dne dela v tej vladi trudila delovati, kot se je zavezala v koalicijski pogodbi, in delati dobro za državo. "Z dosledno realizacijo, tudi nepriljubljenih ukrepov, smo pokazali, da nam gre za dobro te države in ne za lastne položaje," je izpostavila.

Stranka Zares se je sicer aprila zavzela za rekonstrukcijo vlade, vključno z zamenjavo premierja Boruta Pahorja, kar mu je prvi mož Zaresa Gregor Golobič kot tudi predsednici LDS-a Katarini Kresal predlagal že, ko je sam napovedal odstop z ministrskega položaja.

Kdor meni, da politične krize še ni, ta nima stika z realnostjo.

Gregor Golobič
Zares SD-ju postavil ultimat o novi vladi