Uprava za pomorstvo natančnega termina prihoda ladje v Koper še ne more določiti. Foto: BoBo/Borut Živulović
Uprava za pomorstvo natančnega termina prihoda ladje v Koper še ne more določiti. Foto: BoBo/Borut Živulović

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec je potrdil navedbe portugalskih medijev, da ladjar namerava zamenjati zastavo, do zdaj pa prehod iz portugalskega registra ladij v register druge države še ni bil izveden.

"Šele po spremembi zastave ladje se bo ladja namenila v pristanišče Bar, kjer namerava izkrcati del tovora," je še pojasnil direktor uprave za pomorstvo, ki je dodal, da glede na trenutne razmere natančnega termina prihoda ladje v Koper ne morejo določiti.

Črnogorska javna radiotelevizija RTCG je ob sklicevanju na neimenovane vire navedla, da ladji oblasti ne bodo dovolile vplutja v Bar, zato naj bi načrtovala vplutje v hrvaško pristanišče Ploče. Črnogorsko ministrstvo za pomorstvo je v torek sporočilo, da niso prejeli napovedi prihoda omenjene ladje.

Sorodna novica Ladja MV Kathrin snela portugalsko zastavo, zdaj stoji v mednarodnih vodah južnega Jadrana

Glede na podatke spletnih sledilnikov ladij Vesselfinder in Marinetraffic je ladja trenutno še vedno v mednarodnih vodah južnega Jadrana, tik ob hrvaških ozemeljskih vodah v bližini otoka Lastovo. Namenjena pa je v Bar, kamor naj bi po napovedih priplula v soboto.

Organizacija Amnesty International je v torek v Kopru opozorila Slovenijo in Črno goro, da ne smeta omogočiti pristanka ladje, saj bi njen tovor lahko prispeval k izvajanju vojnih zločinov. Pristanek so ladji že avgusta onemogočili v Namibiji.

Z uprave za pomorstvo so v torek sporočili, da ladji ne bodo prepovedali prihoda v Koper, če ga bo napovedala.

Ladja, ki je sredi julija izplula iz Vietnama, po navedbah portugalskih medijev in aktivističnih organizacij prevaža osem zabojnikov razstreliva heksogena in 60 zabojnikov razstreliva TNT, namenjenih v Izrael, na Poljsko in Slovaško.