Upravno sodišče je ugodilo tožbi Aleša Zalarja. Foto: RTV SLO
Upravno sodišče je ugodilo tožbi Aleša Zalarja. Foto: RTV SLO
Pravosodni minister Lovro Šturm
Šturm je pogoje spremenil brez podlage v zakonu. Foto: RTV SLO
Sodišče v Ljubljani
Po Šturmovem mnenju bi moral vodenje sodišča prevzeti nekdo z več izkušnjami. Foto: RTV SLO

Upravno sodišče je odločilo, da je pravosodni minister v svoji odločbi nepravilno razlagal in uporabil pravo. Odločbo je zato odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Minister nima pravice izbirati
Glede na ustavni položaj ministra za pravosodje pri imenovanju predsednika sodišča, minister nima pravice do izbire kandidata. Izbira je pridržana sodnemu svetu kot predlagatelju imenovanja. Ko sodni svet predlaga samo enega kandidata, je pravosodni minister na tak predlog vezan in lahko izvede samo preizkus zakonitosti odločitve sodnega sveta, ne sme pa ocenjevati primernosti kandidata.

Izbirno diskrecijo ima minister le, če mu sodni svet za eno mesto predlaga več kandidatov, takrat pa lahko izbere po merilu "najboljše primernosti". Take diskrecije pa v primeru imenovanja Aleša Zalarja ni bilo, meni sodšče.

Zadeva v ponovno obravnavanje
Odločitev ministra je bila po mnenju sodišča tudi prehitra. V skladu z odločitvijo sodišča bo moral minister sodnemu svetu vrniti predlog v dopolnitev obrazložitve, zatem pa najkasneje v 30 dneh izdati nov akt o imenovanju.

Zalar zadovoljen z odločitvijo
Zalar je pojasnil, da je tako odločitev sodišča pričakoval in tudi napovedoval. Po njegovem mnenju gre za precedenčno odločbo, ki bo vplivala na vsa nadaljnja imenovanja predsednikov sodišč. Odločitev sodišča tudi postavlja ustavnopravno pravilna razmerja med izvršilno vejo oblasti in sodnim svetom.

Upravno sodišče je z odločitvijo zavzelo pravno mnenje, da je minister vezan na predlog sodnega sveta, kadar ta predlaga enega kandidata. Za vseh 128 primerov, v katerih pravosodni minister imenuje predsednike in podpredsednike sodišč, daje tako mnenje precejšen poudarek vlogi in odgovornosti sodnega sveta, meni Zalar.

Pravosodno ministrstvo še brez komentarja
Pravosodno ministrstvo bo stališče do sodbe upravnega sodišča predstavilo v naslednjih dneh, pred tem pa želijo odločbo temeljito preučiti.

Šturm je želel nekoga z več izkušnjami
Zalar je upravni spor sprožil, ker je minister Šturm lani novembra zavrnil predlog sodnega sveta za njegovo imenovanje na mesto predsednika ljubljanskega sodišča.

Minister se je ob tem strinjal s sodnim svetom, da Zalar izpolnjuje vse formalne in vsebinske pogoje, vendar je menil, da bi morali novega vodjo sodišča iskati med strokovnjaki, ki imajo večletne izkušnje in prakso pri sojenju in vodenju glavnih obravnav. Taka oseba bi bila po njegovem mnenju primernejša zaradi potrebnega osebnega prizadevanja za odpravo sodnih zaostankov.