Foto:
Foto:
Kresalova in Mate o izbrisanih

Kot je znano, je okrožno sodišče na Ptuju Aleksandru Todoroviću prisodilo odškodnino 17.000 evrov. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je ob tem opozorila, da omenjena sodba še ni pravnomočna in da se vse odškodninske tožbe obravnavajo individualno. Kot je poudarila, tudi v primeru pravnomočnosti omenjene sodbe to ne bi samodejno odprlo postopkov za vse preostale primere izbrisanih.

V sinočnjem soočenju v Odmevih je nekdanji notranji minister in zdajšnji predsednik odbora za notranje zadeve v strokovnem svetu SDS-a Dragutin Mate dejal, da v stranki SDS interpelacije zoper ministrico Kresalovo zaradi sodbe v primeru odškodnine Todoroviću še ne bodo vložili. Bo pa stranka SDS v prihodnje uporabila vsa mogoča sredstva, da ukrepa proti nekaterim zadevam.

Kresalova je poudarila, da je ustavno sodišče odločilo, da je bila storjena napaka in da je bil izbris nezakonit. Z odločbami se po njenih besedah ureja košček časa v preteklosti, ki je neurejen, česar ne smemo dovoliti v pravni državi.

Mate se je na to odzval z besedami, da je Slovenija v tem obdobju imela urejeno zakonodajo na tem področju in je vsem tem osebam poslala dopise ter jih pozvala, naj si uredijo status tujca. Opozoril je tudi, da odločbe, ki jih bo začelo izdajati notranje ministrstvo, ne bodo prve izdane odločbe. Kot je dejal, je njegov predhodnik Rado Bohinc izdal več kot 4.000 odločb in jih "potem na vsem lepem nehal izdajati, čeprav je imel dovolj časa, da bi izdal vse".

Mate je tudi izjavil, da se mu zdi povečevanje števila t. i. izbrisanih skrajno nenavadno. Kresalova mu je odgovorila, da "mogoče prej ni bilo prisotne prave politične volje, da bi se našle prave številke".

Kresalova in Mate o izbrisanih