Gregor Virant se zavzema za idejo o vladi narodne enotnosti. Foto: EPA
Gregor Virant se zavzema za idejo o vladi narodne enotnosti. Foto: EPA

Dejansko odločamo, kdo bo mandatar. Zato je ta odločitev tako težka.

Janko Jenko, Lista Virant
Kabinet predsednika vlade
Predsednik republike Danilo Türk ima za predlaganje kandidata za mandatarja 30 dni časa po ustanovni seji DZ, ki je bila 21. decembra. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja o mandatarju in koaliciji se nadaljujejo

Lista Virant je s strankama DeSUS in SLS (t. i. trojček GRK) uskladila pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti in jo posredovala drugim parlamentarnim strankam. Odgovor pričakujejo do torka, a se hkrati zavedajo, da je za tako vlado malo možnosti.

Pismo t. i. sredinskega trojčka v celoti.

Nabor nalog vlade narodne enotnosti
Oblikovali in razposlali so tudi nabor 12 nalog vlade narodne enotnosti, ki je sicer še v obliki osnutka in predmet razprave med strankami.

Hitro z nekaj velikimi investicijskimi projekti
Prvi cilj je zagon gospodarstva z ugodnim poslovnim okolje za naložbe, sprostitvijo posojilnega krča in odpravo problema plačilne nediscipline. Gospodarstvo bi reševali tudi s hitrim začetkom izvajanja "nekaj velikih investicijskih projektov na podlagi javno-zasebnega partnerstva".

Odločno zmanjšanje javne porabe v prvem letu
Za zagotovitev finančne stabilnosti je treba odpraviti javnofinančni primanjkljaj do konca mandata, zlasti javne porabe, pri čemer morajo biti odločni koraki narejeni že v prvem letu od nastopa vlade.

Davčna razbremenitev dela ter vzdržnost pokojnin
Zaposlovanje bi spodbujali z davčno razbremenitvijo dela in zmanjševanjem sive ekonomije. Trg dela bi poenostavili z večjo prilagodljivostjo delodajalcem ter hkrati zagotovili ustrezno obliko socialne varnosti za vsako obliko dela. Večjo usmerjenost v kakovost storitev bi uvedli v zdravstvenem sistemu. Uvedli bi sistem e-zdravstva. Cilj pobudnikov je tudi zagotoviti varne in pravične pokojnine ter hkrati dolgoročno finančno vzdržnost pokojninskega sistema.

Pomembno se jim zdi zagotoviti učinkovito delovanje organov pregona in sodstva, ki bi vse domnevne kršitelje preganjalo enako ne glede na njihov socialni položaj ali kapitalski vpliv. Pripravili bi "jasen načrt" odprave sodnih zaostankov do leta 2015 za vsako leto in sodišče posebej. Odpravljali bi povezave med politiko in gospodarstvom ter okrepili pristojne organe za boj proti korupciji.

Državo bi intenzivno debirokratizirali in število ministrstev zmanjšali na 12. Spremenili bi tudi referendumsko zakonodajo na način, da bi lahko referendum predlagali samo državljani z zbiranjem podpisov.

Usklajevanja po telefonu
Veljaki omenjenega trojčka, predsednik Liste Virant Gregor Virant, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in predsednik SLS-a Radovan Žerjav, se sicer niso sestali, pobudo so uskladili po telefonu. Franc Jurša iz DeSUS-a pa je povedal, da si želijo široko koalicijo z levo in desno usmerjenimi strankami, prav tako želijo za mandatarja tretjo osebo, ki ne bi bila ne z enega ne z drugega pola.

Kot je pojasnil Janko Jenko iz Liste Virant, so se za pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino odločili zato, ker so ugotovili, da je Slovenija zelo razdeljena, "pol levo, pol desno", zato se jim je zdelo smiselno vložiti "dodatni napor, ki bi morda imel za posledico vlado narodne enotnosti, ki bi bila sposobna preseči delitve". Ob tem je dodal, da je njihova stranka je pred veliko odgovornostjo: "Dejansko odločamo, kdo bo mandatar. Zato je ta odločitev tako težka."

Omenjena imena: France Arhar, Egon Zakrajšek
Lista Virant namreč išče podporo za možnost tretjega mandatarja, je povedal njen predsednik Gregor Virant. O imenih sicer še ni želel govoriti, v javnosti pa se je v zadnjih dneh pojavilo več mogočih imen, med drugim naj bi razmišljali o predsedniku uprave Unicredit banke Slovenija Francetu Arharju in finančniku, ki službuje v ameriški centralni banki, Egonu Zakrajšku.

Končna odločitev do 15. januarja
Če za vlado narodne enotnosti ne bo ustreznega soglasja, bo Lista Virant nadaljevala pogajanja s prvakom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in začela pogovore s predsednikom SDS-a Janezom Janšo. Kot je še sklenil svet Liste Virant, se bodo o koaliciji odločili do 15. januarja. Predsednik republike Danilo Türk ima za predlaganje kandidata za mandatarja 30 dni časa po ustanovni seji DZ, ki je bila 21. decembra.

Vendar pa sodeč po odzivih strank, za vlado narodne enotnosti ne bo dovolj podpore. Tako se bodo po vsej verjetnosti že prihodnji teden nadaljevali pogovori o oblikovanju vladne koalicije, ki jih bosta vsak na svoji strani predvidoma vodila prvaka obeh največjih strank - Zoran Janković in Janez Janša.
Za SD sestava vlade najbolj pomembna naloga
Na izjavi za javnost je podpredsednik SD-ja Patrick Vlačič povedal, da je njihov prvi cilj čimprejšnja sestava vlade, saj smo že več mesecev brez vlade s polno močjo. Zato bodo najprej počakali, da predsednik države podeli mandatarstvo - pričakovano Jankoviću - vse druge zgodbe so za njih ta trenutek nepomembne.
Tako pobude trojčka GRK, ki so jo sicer prejeli, ni želel podrobneje komentirati, dejal je le, da ima zdaj Janković kot najbližja pot do vlade prednost in dodal, da da ima vsak v političnem prostoru pravico početi, kar meni, da je prav.
Predsedstvo stranke je ob tem izrazilo tudi željo po Jankovićevi večji politični aktivnosti na tem področju, je dejal Vlačič. Dodal je, da so prejeli Jankovićevo koalicijsko pogodbo - kjer z zadovoljstvom ugotavlja, da je bila večina njihovih pripomb sprejetih - skupaj s pripombami stranke Gregorja Viranta.
O ministrskih mestih še niso govorili, kot tudi o ministrskih kandidatih, je pojasnil. Na vprašanje MMC-ja, ali bi ob Jankovićevem neuspehu podprli SDS, je odgovoril: "To so vprašanja, ki so za nas bodoča."

Dejansko odločamo, kdo bo mandatar. Zato je ta odločitev tako težka.

Janko Jenko, Lista Virant
Pogajanja o mandatarju in koaliciji se nadaljujejo