Ustavno sodišče pri spremembi ustave računa na široko podporo. Foto: RTV SLO
Ustavno sodišče pri spremembi ustave računa na široko podporo. Foto: RTV SLO

Kot je znano, je vlada v četrtek sprejela predlog za začetek postopka za spremembo ustave, osnutek pa med drugim predvideva, da ustavno sodišče prosto odloča, katere pobude in ustavne pritožbe bo sprejelo v obravnavo. To so sicer pristojnosti, opredeljene v osmem poglavju ustave.

Kot pravi Tratnik, so predlagane spremembe pomemben korak k nadaljnji izgradnji pravne države. Po njegovih besedah gre za delo na podlagi sodelovanja najboljših pravnih strokovnjakov za področje ustavnega prava. Na podlagi teh sprememb bo, kot je dejal, "omogočeno učinkovitejše varstvo ustavnega reda ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin vseh državljank in državljanov ter drugih posameznikov ali pravnih oseb, ki bi bili v prizadeti v svojih ustavno varovanih pravicah".

Več časa za bistvene zadeve
Poleg tega pa se bo ustavno sodišče na ta način razbremenilo velikega števila manj pomembnih zadev, učinkoviteje pa se bo posvetilo tistim, ki so dejansko potrebni ustavnosodnega varstva oziroma tistim, pri katerih se pojavljajo najtežja ustavnopravna vprašanja, navaja Tratnik.

Ustavno sodišče pri tem pričakuje podporo vseh političnih strank, zato naj bi bile spremembe v kratkem potrjene v državnem zboru.