Zunanji minister je poudaril, da se tudi vlada zavzema za čimprejšnjo rešitev odprtih vprašanj. Foto: RTV SLO
Zunanji minister je poudaril, da se tudi vlada zavzema za čimprejšnjo rešitev odprtih vprašanj. Foto: RTV SLO
Dvojezični krajevni napisi
MZZ Smolletove izjave zavrača, saj naj Slovenija v pogovorih s predstavniki Schüsslove vlade ne bi neposredno sodelovala. Foto: RTV SLO

Slovenija je bila v preteklosti precej oškodovana zaradi te svoje konstruktivne politike in zdaj se ta čas izteka.

Dimitrij Rupel
Vojislav Koštunica
Zunanji minister Rupel se je odzval na izjavo srbskega premierja Koštunice. Foto: EPA

Smolle, podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, ki si je slovensko diplomatsko korespondenco pridobil kot državljan Avstrije, je pred kratkim dejal, da naj bi slovenska vlada, še posebej pa slovenski veleposlanik na Dunaju Ernest Petrič, sodelovala v pogovorih o ureditvi dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem, ki bi bila v škodo slovenski manjšini. Na ministrstvu so te trditve ostro zavrnili.

Kot je dodal Rupel, je bila najprej uvedena interna preiskava na ministrstvu, po potrebi pa bodo pozneje vanjo vključene pristojne ustanove, da se, kot je dejal zunanji minister, zadevi pride do dna. Sicer pa je dogajanje, povezano z dvojezičnimi tablami, predvsem pa Smollejeve izjave ocenil kot čezmerne. Obenem je slovensko skupnost v Avstriji pozval k enotnosti.

Novo pismo LDS-a
Zadevo Smolle je obravnavala tudi največja opozicijska stranka, ki je na zunanjega ministra Rupla naslovila pismo, v katerem ga poziva k jasnejšemu in natančnejšemu odgovoru o tem, ali je veleposlanik Petrič na pogovorih nemara res posredoval stališče, da naj bi Slovenija več denarja namenjala tistemu delu svoje avstrijske manjšine, ki bo podprla predlog avstrijske vlade za dvojezično topografijo. Podobno pismo je LDS na Rupla naslovila že v petek. MZZ je takrat odgovoril, da razen izjemoma, vsebini diplomatske korespondence oznaka zaupnosti ne bo odvzeta. V današnejm pismu je LDS odgovor ministrstva med drugim označil kot podcenjujoč in aroganten ter za naslednje dni na ministrsvu napovedal obisk člana LDS-a in komisije DZ-ja za Slovence v zamejstvu in po svetu, Aleša Guliča.

Konec popuščanj Hrvaški


"Slovenija je pripravljena na zelo konstruktiven pogovor s Hrvaško, vendar pa ne bo več popuščala, ponujala koncesij ali kaj takega," je zunanji minister na tiskovni konferenci povedal o vroči temi medsosedskih odnosov s Hrvaško. Rupel je nedavne izjave predsednikov obeh držav na srečanju na Brionih o nujnosti čimprejšnjega reševanja odprtih vprašanj ocenil kot spodbudne.

Ob tem je zunanji minister dejal, da odnosi z južno sosedo niso vedno najboljši, a smo po njegovem mnenju s Hrvaško na prijateljstvo "obsojeni". Po njegovem mnenju imajo na odnose s Hrvaško objektivnejši pogled slovenski državljani, ki te dni tam dopustujejo, in ne politiki, ki si pred lokalnimi volitvami obetajo poceni političnih točk.

Ruplova izjava vznemirila Beograd
Potem ko je Koštunica v pogovoru za ponedeljkovo izdajo beograjskega časnika Danas dejal, da se Srbija nikoli ne bo odrekla Kosovu, da bi si zagotovila hitrejši vstop v EU, je Rupel na torkovi novinarski konferenci v Ljubljani izjavil, da je to stališče srbskega premiera "z vidika EU in zahodnega sveta problematično". S tem je izzval oster protest Beograda.

Svetovalec srbskega premiera Aleksander Simić je menil, da položaj Slovenije v EU ni dovolj pomemben, da bi mislili, da gre pri Ruplovih besedah za vrsto pritiska unije na Srbijo. Izjava ministra je bila po njegovih besedah v skladu s prejšnjimi pozicijami Slovenije "v razbijanju SFRJ, kot zagovornice odcepitve in izzivalke kasnejših tragičnih dogodkov".

Vojaki v Libanon?
Rupel se je dotaknil tudi razmer na Bližnjem vzhodu in povedal, da je Slovenija na jug Libanona pripravljena napotiti vojake kot del mirovnih sil katere koli pomembnejše organizacije.

Slovenija je bila v preteklosti precej oškodovana zaradi te svoje konstruktivne politike in zdaj se ta čas izteka.

Dimitrij Rupel