Minister Šturm je pokazal zadovoljstvo nad reševanjem denacionalizacijskih postopkov v Celju. Foto: RTV SLO
Minister Šturm je pokazal zadovoljstvo nad reševanjem denacionalizacijskih postopkov v Celju. Foto: RTV SLO

Na prvi stopnji je odprtih le še 31 zadev, ki naj bi bile rešene do konca leta, je poudaril v izjavi za medije.

Šturm je obiskal tudi tamkajšnje pravosodne organe in delovanje višjega sodišča označil za uspešno, pohvalil pa je tudi racionalno porabo človeških virov na tem sodišču. Na višjem sodišču je nerešenih 35 kazenskih zadev, več zaostankov pa je na gospodarskem in civilnem področju.

Zaostanki na kazenskem oddelku
Na okrožnem sodišču imajo težave z nerešenimi sodnimi zaostanki na kazenskem oddelku, saj je težko dobiti sodnike za kazenski postopek. Sodišče ima tudi številne zahteve za oprostitev plačila sodne takse, kar po Šturmovem mnenju dokazuje, da njihova funkcija še ni prišla do izraza.

Težave s prekrški
Od celjskega okrajnega sodišča pričakuje bolj intenzivno delo, saj je na področju prekrškov še vedno veliko težav. Problematično je tudi področje izvršb, zato bo ministrstvo tudi na tem področju predlagalo določene izboljšave. Šturm je ob tem opozoril, da je bilo pred desetletjem v Sloveniji okoli deset odstotkov izvršb, zdaj pa jih je več kot 50.

Sodni zaostanki tudi v Celju
Šturm je ob koncu obiska povedal, da je celjsko sodstvo po sodnih zaostankih nekje na sredini med drugimi slovenskimi sodišči, pri tem pa opozoril, da ob sodni reformi leta 1995 vsa slovenska sodišča niso imela enakega izhodiščnega položaja in da si je celjsko sodišče takrat naložilo precej zadev na posameznega sodnika.