Svet Gibanja Svoboda se bo sestal ob 16. uri, še pred tem pa je predvidena kratka izjava predsednika stranke premierja Roberta Goloba. Foto: BoBo/Borut Živulović
Svet Gibanja Svoboda se bo sestal ob 16. uri, še pred tem pa je predvidena kratka izjava predsednika stranke premierja Roberta Goloba. Foto: BoBo/Borut Živulović

V četrtek bodo predstavniki vseh treh koalicijskih strank – Gibanja Svoboda, SD-ja in Levice –pregledali uresničevanje koalicijske pogodbe in začrtali delo za naprej. Na koalicijskem vrhu bodo predvidoma med drugim opravili pregled poteka zastavljenih reform. Nosilka nekaterih, za usklajevanje najzahtevnejših reform je skozi resorje, ki jih vodi, prav Svoboda. To so zdravstvena reforma, reforma plačnega sistema v javnem sektorju in davčna reforma.

Pri prvi je trenutno najaktualnejša priprava sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti, osnutek katerega bo premier Robert Golob v družbi zdravstvene ministrice Valentine Prevolnik Rupel zdravstvenim deležnikom na več sestankih predstavljal prav danes. Pri drugi se izteka čas za dogovor s sindikati, o davčnih spremembah pa v koaliciji pričakujejo dodatne pogovore.

V Svobodi se intenzivno ukvarjajo tudi z referendumsko zakonodajo, pri kateri bodo morali glasove podpore iskati tudi pri opozicijski stranki NSi.

Še vedno ni znano, kdo bo na ministrstvu za obrambo nadomestil Šarca

Aktualna pa so tudi nekatera kadrovska vprašanja. Prvak stranke in premier Golob je tako ta teden vladi predlagal v potrditev novo komisarsko kandidatko, sicer nekdanjo podpredsednico Svobode Marto Kos, ki pa je že pred časom zaradi nestrinjanja s stranko iz nje izstopila. Ni pa še znano, koga bo predlagal za novega ministra za obrambo po izvolitvi Marjana Šarca na mesto evropskega poslanca.

Medtem ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh čaka vnovična interpelacija. Premier in poslanska skupina stranke jo podpirata, so pa do nje zadržani v obeh manjših strankah koalicije.