Papež Frančišek je v poslanici, ki nosi enak naslov, pozval k solidarnosti med generacijami in poudaril pomen izobraževanja kot dejavnika svobode, odgovornosti in razvoja.

Papež v poslanici ugotavlja, da se kljub številnim naporom za konstruktiven dialog med narodi krepi oglušujoči hrup vojn in spopadov, medtem ko napredujejo bolezni, ki imajo pandemične razsežnosti, slabšajo se učinki podnebnih sprememb in propadanja okolja, poslabšuje se drama lakote in žeje in še naprej prevladuje gospodarski model, ki bolj temelji na individualizmu kot na solidarni podelitvi.

Poudaril je, da je v vsaki dobi mir hkrati dar od zgoraj in sad skupnega prizadevanja, in predlagal tri poti za graditev trajnega miru. Najprej dialog med generacijami kot temelj za uresničevanje skupnih projektov. Drugič, izobraževanje kot dejavnik svobode, odgovornosti in razvoja. In navsezadnje, delo za polno uresničevanje človekovega dostojanstva. "To so trije nujni elementi za 'sklenitev družbenega dogovora', brez katerega se vsak mirovni projekt izkaže kot nedosleden," je v poslanici pred svetovnim dnevom miru zapisal papež.

Svetovni dan miru je Cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan vsako leto pošlje na zunanja ministrstva po vsem svetu.