Marolt poudarja, da veljavni zakon o verski svobodi jasno določa pravico verskih skupnosti do gradnje verskih objektov. Džamije pa v Ljubljani še vedno ni. Foto:
Marolt poudarja, da veljavni zakon o verski svobodi jasno določa pravico verskih skupnosti do gradnje verskih objektov. Džamije pa v Ljubljani še vedno ni. Foto:

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Zvonko Zinrajh je pojasnil, da slovenski zakon o mednarodni zaščiti vprašanje prosilcev za azil ureja v skladu z evropskimi direktivami. Predstavnica Mirovnega inštituta Neža Kogovšek je opozorila, da je delež odobrenih prošenj za azil v Sloveniji najnižji v Evropi. S tem se je strinjala tudi predsedujoča komisiji DZ-ja Majda Potrata, Zinrajh pa je zatrdil, da to ni res in da je Slovenija glede odstotka ugodno rešenih prošenj na 15. mestu v EU-ju. Pri tem je priznal, da so postopki zapleteni in dolgotrajni in da število prošenj izhaja iz dejstva, da je Slovenija tranzitna država.

Komisija za peticije ter človekove pravice je obravnavala tudi sodne zaostanke, denacionalizacijo, medije, diskriminacijo ipd.

Marolt: Intenzivno delamo za zmanjšanje sodnih zaostankov
O sodnih zaostankih je državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt dejal, da so se intenzivno lotili projekta njihove odprave, tako z dodatnim denarjem kot spreminjanjem zakonodaje. Priznal je nadaljnji obstoj problema denacionalizacije, ki po 16 letih še vedno ni zaključena.

Glede kazenskih sankcij za obrekovanje v medijih je Marolt pojasnil, da nov predlog kazenskega zakonika "odpravlja zastarelo objektivno odgovornost odgovornega urednika", ohranja pa možnost sankcij v primeru njegove krivdne odgovornosti.

Romi še vedno brez predstavnikov
pogovarjali so se še o diskriminaciji Romov, ki so še vedno brez svojih predstavnikov v občinskih svetih vseh občin. Svetovalka na vladnem uradu za narodnosti Tjaša Plohl je zatrdila, da se v uradu na vso moč trudijo ta problem dolgoročno rešiti.