Ob prihajajoči obletnici zloglasnih dogodkov na Trgu nebeškega miru je množica s transparenti opozarjala na slabo stanje človekovih pravic na Kitajskem. Foto: EPA
Ob prihajajoči obletnici zloglasnih dogodkov na Trgu nebeškega miru je množica s transparenti opozarjala na slabo stanje človekovih pravic na Kitajskem. Foto: EPA
Kitajski otroci promovirajo Olimpijske igre 2008
Peking je že začel z intenzivno promocijo olimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto. Foto: Reuters

Ob bližajoči se 18. obletnici krvavih protestov na Trgu nebeškega miru je Washington opozoril kitajske oblasti, da mednarodna skupnost in kitajski državljani še vedno ne vedo, koliko ljudi je bilo ubitih in ranjenih.

State Department meni, da bi moral Peking že zdavnaj objaviti popolno poročilo o tistih, ki so bili ubiti, priprti, ali pa so pogrešani.

Aretacije brez sojenja
Washington tudi opozarja, da mnogo ljudi, tako na Kitajskem kot po svetu, še vedno ne ve, da so oblasti ob protestih leta 1989 aretirale in brez sojenja zaprle več tisoč državljanov, med 100 in 200 pa naj bi jih še vedno trpelo v zaporu. Ob tem so kitajsko vlado pozvali, da še enkrat preuči dogajanje na Trgu nebeškega miru in izpusti vse, ki so bili takrat zaprti. Zanimivo je, da so popolnoma identičnih očitkov že več let deležni Američani, in sicer glede zapora v Guantanamu.

Gre za precej neobičajno odkrito ameriško kritiko, do nje pa prihaja po vrnitvi Christopherja Hilla (desne roke ameriške državne sekretarke Condoleze Rice) z obiska v Pekingu, kjer je imel dvostranske pogovore s kitajskimi sogovorniki o razližnih vprašanjih.

Zadnja izjava State Departmenta je sicer v nasprotju z nedavnimi prizadevanji ZDA, v katerih so ZDA izpostavljale izboljšanje sodelovanja med Washingtonom in Pekingom.

K. S.