Foto: UKOM
Foto: UKOM

Za izvolitev ministrske ekipe je potrebna podpora večine navzočih poslancev. Glasuje se o listi kandidatov v celoti.

Novi premier Janez Janša je kandidate za ministrska mesta predlagal prejšnji petek, in sicer sedem kandidatov iz kvote SDS-a, štiri iz kvote SMC-ja, trije so iz kvote NSi-ja in dva iz DeSUS-a. Sedem jih že ima ministrske izkušnje, dva sta aktualna ministra, dva sta že zasedala funkcije generalne sekretarke vlade in državnega sekretarja, en je nekdanji predsednik DZ-ja, še trije pa imajo poslansko izkušnjo.

Potrditev pred pristojnimi odbori so že dobili Anže Logar (ministrstvo za zunanje zadeve), Janez Cigler Kralj (ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), Matej Tonin (ministrstvo za obrambo), Boštjan Koritnik (ministrstvo za javno upravo), Aleksandra Pivec (ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), Aleš Hojs (ministrstvo za notranje zadeve) in Andrej Šircelj (ministrstvo za finance).

Četrtek so na zaslišanjih Andrej Vizjak (ministrstvo za okolje in prostor), Zdravko Počivalšek (ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo), Jernej Vrtovec (ministrstvo za infrastrukturo), Simona Kustec (ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) ter Lilijana Kozlovič (ministrstvo za pravosodje).

Zadnja zaslišanja bodo še v petek, ko bodo na vrsto prišli še Tomaž Gantar (ministrstvo za zdravje) in Vasko Simoniti (ministrstvo za kulturo) ter kandidata za ministra brez listnice Zvonko Černač (za razvoj in evropsko kohezijsko politiko) in Helena Jaklitsch (za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu). Zadnja bo sejo začela komisija za odnose s Slovenci po svetu, in sicer ob 14. uri.

Sejo želijo čim bolj skrajšati

Na kolegiju predsednika državnega zbora so na predlog novega predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča sklenili, da na seji ne bo predstavitve poročil odborov, da bi pridobili na času. Vodje poslanske skupine SDS-a Danijela Krivca, ki je pozval, da se glede na resnost položaja dogovorijo, da ne bi izkoristili v celoti časa za razpravo in se poskušajo omejiti na najbolj nujno.

S tem se ni strinjal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec, ki je dejal, da ne razume, zakaj se na tak način hiti, saj se trenutna vlada, ki opravlja tekoče posle, na razmere ustrezno odziva.

Tudi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je ocenil, da je smiselno, da se razprava skrajša na minimalni čas, medtem ko je namestnica vodje poslanske skupine LMŠ-ja Jerca Korče sicer soglašala, da se predstavitve poročil odborov ne opravi, ne pa tudi da se omeji razprava. "Mi bomo vsekakor postavili še tista vprašanja, na katera nismo dobili odgovorov," je napovedala.

Šarec pozval k čim hitrejši potrditvi vlade in predaji poslov

O pričakovani potrditvi kandidatne liste je na tiskovni konferenci po zadnji seji vlade spregovoril tudi Marjan Šarec, ki je poslance pozval, naj razpravo čim bolj omejijo, da bo nova vlada čim prej potrjena, da čim prej začne delati: "Mislim, da bomo novi vladi najbolj pomagali s tem, da se ne bomo sestajali ob treh, štirih zjutraj, ampak v petek čim prej zvečer."