Prvi svaruni počasi prehajajo v operativno rabo. Preiskava o (stran)poteh njihovega nakupa poteka vzporedno. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Prvi svaruni počasi prehajajo v operativno rabo. Preiskava o (stran)poteh njihovega nakupa poteka vzporedno. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Brezigarjeva o patrii

Afera Patria že več kot dve leti buri politične duhove. Finska policija naj bi septembra končala preiskavo. Sklenilo pa se je sodelovanje med slovenskimi in finskimi preiskovalci - o tem in o poteku preiskave pri nas se je novinar Matej Hlebš za TV Dnevnik pogovarjal z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Ta pravi, da sodelovanje s Finci po potrebi lahko še vedno poteka, čeprav je delo skupne skupine uradno končano. "Predvidevam pa, da so opravili vse, kar je treba, sicer ne bi prišlo do zaključka."

Sodelovanje Brezigarjeva označuje kot pozitivno, so bili pa Finci na začetku precej nezaupljivi - neupravičeno, kot pravi. "Seveda je k temu nekako pripomoglo tudi politično vzdušje v slovenski državi, ki je blatila svoje tožilce in poveličevala tuje preiskovalce. Niso imeli tisti, ki so to počeli, ne podatkov ne znanja, seveda efekt pa je bil tukaj."

Izteka se tudi mandat višje tožilke Branke Zobec-Hrastar v skupini za pregon organiziranega kriminala, a bo po vsej verjetnosti še naprej vodila preiskavo Patrie. "Generalni državni tožilec ima možnost, da v takšnih situacijah, ko gre za kompleksne zadeve, tudi odloči in takšno dodeli vnaprej tožilcu, ki odhaja na drugi oddelek."

Tako kot v Sloveniji pa tudi na Finskem še ni mogoče napovedati, kdaj bo zadeva Patria prišla pred sodišče. Ko bo finska policija septembra končala preiskavo, bo namreč gradivo predala tožilcu, ki pa pri svoji odločitvi, kako naprej, ni časovno omejen. In tudi v Avstriji še ni bilo sojenja. Za TV SLO je glavni posrednik Patrie, dunajski poslovnež Hans Wolfgang Riedl, sporočil, da sodišče namreč še vedno preučuje preiskovalno gradivo.

Brezigarjeva o patrii