Koordinacijsko podskupino za območje Ljubljane in Ljubljanske pokrajine je vodil Marjan Starc. Foto: MMC RTV SLO
Koordinacijsko podskupino za območje Ljubljane in Ljubljanske pokrajine je vodil Marjan Starc. Foto: MMC RTV SLO
Slovesnost ob odkrtiju plošče
Zoran Janković in Igor Bavčar sta na slovesnosti stala vsaksebi. Foto: MMC RTV SLO
Igor Bavčar ob odkritju spominske plošče

Republiško koordinacijsko skupino je vodil Igor Bavčar. Sestavljena je bila iz posameznih podskupin, ki so bile organizirane po pokrajinah.V skupini so sodelovali predstavniki policije, pokrajinskega štaba teritorialne obrambe in upravnega organa za Ljudsko obrambo, ki so usklajevali obrambne, varnostne in zaščitne aktivnosti. Koordinacijsko podskupino za Ljubljansko pokrajino je vodil Marjan Starc.Koordinacijska skupina je bila ustanovljena za primer izrednih razmer.

Igor Bavčar je dejal, da odkrivamo ploščo koordinacijski skupini, ki je branila Ljubljano, branila takratno državno vodstvo in praktično vse, kar Ljubljana v zgodovini Slovencev in Slovenk pomeni.

Dodal je, da če so epopejo o drugi svetovni vojni pisale partizanske brigade in partizanske enote, potem se nam res morda zdi, da odkrivamo ploščo neki državni inštituciji, koordinacijski skupini, ki sama po sebi nima tako zvenečega imena, kot so imena posameznih brigad, a temu ni naključno tako.

Bavčar: Boj pred 17 leti je izbojevala takratna slovenska vlada
"Za razliko od vseh bojev, ki so jih Slovenci vodili v tej veliki želji po osamosvojitvi in po lastni državi, je ta boj pred 17 leti izbojevala takratna mlada slovenska država. Dejansko se ji je v bran postavila struktura legalno izvoljene demokratične oblasti s svojo izvršno komponento, ki so jo takrat sestavljali slovenska policija, slovenska teritorialna obramba, občinski organi in posamezni drugi organi takratne državne strukture." In ob tem ni naključno, da so se te bitke vodile na način, pri katerem je sodelovala vrsta civilnih struktur, od komunalnih podjetji, mestnega javnega prometa, civilne zaščite do gasilcev. Zakaj? Ker v nobenem trenutku nismo želeli odpreti frontalnega spopada in nam ga tudi ni bilo treba, je končal Bavčar.

Igor Bavčar ob odkritju spominske plošče