Starejše je treba ozaveščati glede primerne hidracije, pravijo v Srebrni niti. Foto: BoBo
Starejše je treba ozaveščati glede primerne hidracije, pravijo v Srebrni niti. Foto: BoBo

V Srebrni niti sicer v javnem pismu priznavajo, da so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in v zdravstvenih zavodih v začetku poletja opozorili na hudo vročino in ravnanje ob njej. "A ta opozorila so bila redka, sploh pa ne ponavljajoča se, kar bi v tako hudih razmerah pričakovali," so zapisali.

Menijo namreč, da bi bila permanentna kampanja ozaveščanja in pomoči v času vročine nujna tako za starejše kot njihove bližnje. Informacije pa bi bile koristne tudi za druge prebivalce, posebej ranljive skupine, so dodali.

Srebrna nit opozarja tudi na neurejeno prezračevanje v domovih za starejše, posebej v času poletne vročine in epidemije covida-19. Menijo, da bi projekte prezračevanja morali pripraviti domovi, sredstva pa mora zagotoviti ministrstvo za solidarno prihodnost. Po podatkih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije iz leta 2022 je namreč prezračevanje v celoti ustrezno urejeno le v polovici vseh domov, so navedli.

Premalo tuširanja v DSO-jih

Opozarjajo tudi na premalo higienske obravnave v domovih za starejše, zlasti tuširanja v vročih dneh, in premalo skrbi za vnos tekočine. Menijo, da bi morali kljub pomanjkanju kadra domovi voditi tekočinsko bilanco, saj gre za eno vitalnih telesnih funkcij.

"Zavedamo se, da moramo vsi prispevati k odgovornemu obnašanju v času vročine, in zato apeliramo na vse starejše in njihove bližnje, da se vedejo temperaturam in svojemu (zdravstvenemu) stanju primerno," so zapisali. Hkrati opozarjajo tudi na osamljenost starejših v času dopustov.

Ministrstvo naj vodi evidenco

Zato pozivajo ministrstvo za solidarno prihodnost, da začne voditi evidenco stanja v vseh domovih starejših v državi, posebej bivalnih pogojev med hudo poletno vročino in možnosti preprečevanja virusnih in drugih okužb, zlasti respiratornih, v zimskem času, "na katerega se je treba pripraviti zdaj, in ne, ko bodo okužbe in njihove posledice že tu".

Ministrstvo za zdravje in NIJZ pa pozivajo, da pristopita k bolj intenzivni javni kampanji ozaveščanja starejših in drugih ranljivih skupin v zvezi s poletno vročino, o samozaščitnem vedenju, dobri hidraciji, "kar lahko izdatno prispeva k preprečevanju zdravstvenih zapletov, vse tja do nepotrebnih smrti, ki jih takšne razmere prinašajo", so še zapisali.