Nekateri izmed delavcev zavoda za zaposlovanje se bodo znašli na drugi strani okenc. Foto: BoBo
Nekateri izmed delavcev zavoda za zaposlovanje se bodo znašli na drugi strani okenc. Foto: BoBo

Glede na vladni kadrovski načrt je bilo 1. januarja letos v policiji, vojski, upravi za izvrševanje kazenskih sankcij in na upravnih enotah 31.967 zaposlenih. Ob koncu leta naj bi jih bilo le še 31.593, prihodnje leto 31.322 in leta 2015 31.003.

Ministrstva imajo ob tem nalogo, da posebno pozornost namenijo ustrezni kadrovski zapolnitvi delovnih mest inšpektorjev. Dodatne zaposlitve so predvidene še v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.
Zagotoviti morajo tudi delovna mesta za redno zaposlene javne uslužbence, ki so bili zaposleni na začasnih evropskih projektih. Delovna mesta zanje naj bi zagotovili s prerazporeditvijo na druge evropske projekte.
Mesta rezervirana tudi za športnike
V načrtu je predvidena tudi minimalna kvota za zaposlitve vrhunskih športnikov in trenerjev, in sicer 12 zaposlitev na ministrstvu za finance oz. carinski upravi, 30 na MNZ-ju oz. policiji in 70 na ministrstvu za obrambo oz. v Slovenski vojski.
Manj zaposlenih bo moralo biti tudi v javnih agencijah, javnih skladih, na zavodu za zdravstveno zavarovanje, Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavodu za zaposlovanje in zavodu za šolstvo. Navedeni so imeli na začetku leta skupaj 4.268 zaposlenih, po načrtu za leto 2015 pa naj bi jih bilo še 4.126.