Pristojni opozarjajo,da se na varnostno razdaljo preveč krat pozablja. Foto: EPA
Pristojni opozarjajo,da se na varnostno razdaljo preveč krat pozablja. Foto: EPA
Sistem Provida
Poleg preveleike hitrosti, policisti s sitemom Provida nadzorujejo tudi prekratko varnostno razdaljo. Foto: www.policija.si
Prometna nesreča
V prvih osmih mesecih letos je kar dvanajstim odstotkim primerom prometnih nesreč botrovala prekratka varnostna razdalja. Foto: www.policija.si
Opozarjanje na primerno varnostno razdaljo

Projekt je nastal v sodelovanju ministrstva za promet, ministrstva za notranje zadeve in Družbe za avtoceste RS, zanj pa so se odločili, ker statistike o številu prometnih nesreč in vzrokih kažejo, da se na ustrezno varnostno razdaljo v prometu prepogosto pozablja in se ji ne pripisuje ustreznega pomena, pojasnjujejo na prometnem ministrstvu.

Ukrep, ki ga sedaj uvajajo na slovenskih avtocestah, so izumili Avstrijci, imenuje pa se sekundna metoda oziroma pravilo dveh sekund.

Dars je animacijo delovanja pravila dveh sekund objavil na svojih spletnih straneh. Kako pravilo deluje, si lahko ogledate tukaj.

Izberite točko, opazujte vozilo in štejte
Metoda se uporablja tako, da voznik ob robu vozišča izbere neki predmet oz. orientacijsko točko. Ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi to točko začnemo šteti v sekundnem taktu: "enaindvajset, dvaindvajset". Če isto mesto s sprednjim delom vozila prevozimo ob izteku štetja dveh sekund, imamo ustrezno varnostno razdaljo, če ga prevozimo prej, je naša varnostna razdalja premajhna.

Polja po vsej državi
Testna polja so namestili po vsej državi. Na novi mariborski obvoznici polje najdemo med priključkom Maribor in razcepom Dragučova, na gorenjski avtocesti med priključkom Kranj-zahod in Naklo, na primorski med Razdrtim in Postojno pred počivališčem Studenec, na štajerski na odseku Vransko-Celje, takoj za cestninsko postajo Vransko, in na dolenjski avtocesti na odseku Čatež-Drnovo. Te točke so namjenjene preventivnim ukrepom, ne pa policijskemu nadzoru. Policisti varnostno razdaljo namreč ugotavljajo s sistemom Provida, izračuna pa se na podlagi časa in poti, ki jo neko vozilo prevozi.

Samonadzor, ko je cesta dovolj prazna
Opozoriti pa velja, naj vozniki samonadzor izvajajo le, ko je avtocesta dovolj prazna, da ne bi povzročili naleta.

Sicer pa je za premajno varnostno razdaljo zagrožena globa 120 evrov, ta kršitev pa je v prvih osmih mesecih letos botrovala 12 odstotkom prometnih nesreč. V takih nesrečah je umrl en človek, šest jih je bilo huje, več kot 1300 pa lažje poškodovanih. Zaradi neupoštevanja varnostne razdalje je bilo letos izrečenij 400 kazni.

Opozarjanje na primerno varnostno razdaljo