Varuhinja bi se morala spomniti tudi genocida v Kočevskem rogu, je dejal Stanovnik. Foto: MMC RTV SLO
Varuhinja bi se morala spomniti tudi genocida v Kočevskem rogu, je dejal Stanovnik. Foto: MMC RTV SLO

Varuhinja človekovih pravic ostro obsoja vse poboje po drugi svetovni vojni, čeprav je ni bilo na slovesnosti v Kočevskem rogu.

Osrednji govornik v Kočevskem rogu se je spraševal, kako to, da je ni vznemiril molk Kočevskega roga. Stanovnik je v svojem govoru še dejal, da se po drugi svetovni vojni ni zgodil samo zločin na posameznikom, temveč nad celotnim narodom. Menil je, da se od poletja 1990, ko je ob breznu potekala prva spominska slovesnost, ni spremenilo nič.

Stanovnik je ob tem izpostavil, da se je varuhinja človekovih pravic v nekem intervjuju marca letos pohvalila, da je vlada po njenem posredovanju sprejela sklep o spominskem dnevu za žrtve holokavsta. Slednje se mu sicer zdi prav, a se je vprašal, kako to, da varuhinja ni pomislila na genocid v Kočevskem rogu, ki je pod njeno moralno jurisdikcijo.

V kabinetu varuhinje Zdenke Čebašek Travnik so dejali, da na slovesnost ni bila povabljena, čeprav vabil na takšna srečanja prejme veliko. Praviloma pa se odzove, ko oceni, da država na določenem področju ni storila pričakovanega.