Varuhinja človekovih pravic opozarja na to, da se država ne sooča z revščino. Foto: BoBo
Varuhinja človekovih pravic opozarja na to, da se država ne sooča z revščino. Foto: BoBo
Zdenka Čebašek Travnik
Varuhinja človekovih pravic je parlamentu predstavila svoje poročilo. Foto: BoBo
Varuhinja človekovih pravic opozorila na revščino
Varuhinja predstavlja letno poročilo

Ugotovitve varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik so vse prej kot presenetljive, saj se nekateri očitki pojavljajo v poročilu že več let. Predvsem gre za zahtevo po končanju sodnih postopkov v razumnem roku, saj dolgi postopki podaljšujejo tudi osebne stiske posameznikov.

Znova je varuhinja izpostavila tudi nedosledno izvajanje delovnopravne zakonodaje, saj je "vse preveč veriženja zaposlitev in neustreznega ravnanja z zaposlenimi", pri čemer so tuji delavci v izrazito slabšem položaju, saj je zanje sodna pot predolga in predraga.

Varuhinja pa je bila kritična tudi do stanovanjskega sklada in neustrezne stanovanjske politike. Po mnenju varuhinje bi bilo treba vlogo sklada spremeniti, saj trenutni ne dosega želenih ciljev.

Kritiko je namenila tudi ministru za zdravje, ki ni pripravil ustreznih sprememb zakona o duševnem zdravju, po mnenju varuhinje pa bi moral poskrbeti tudi za ureditev statusa ambulant za osebe brez zdravstvenega zavarovanja.

Ključna naloga ministrstva za pravosodje pa bo po mnenju varuhinje povezana s prezasedenostjo zaporov, pri čemer je vnovič pozvala k razmisleku o alternativnih sankcijah.

Sicer pa je ob koncu svojega mandata izpostavila, da jim je na uradu varuha za človekove pravice uspelo vzpostaviti stik z ljudmi v stiski, pri čemer so razvili tudi nove metode dela. Najtežja naloga njenega naslednika pa bo, kako oblastem predlagati izboljšave, ne da bi jih naslovniki dojeli kot napad nanje.

SDS in NSi skrbi sovražni govor
Ob predstavitvi stališč poslanskih skupin so poslanci večinoma izpostavljali pomen varovanja človekovih pravic v času krize, ko se lahko po mnenju Branka Kurnjeka iz DL-ja lahko hitro zgodi, da se pod krinko reševanja krize na človekove pravice pozabi. V DeSUS-u pa opozarjajo na nasilje nad starejšimi, ki ga je zaradi krize vse več.

V poslanskih skupinah SDS-a in NSi-ja so izpostavljali predvsem primere sovražnega govora, v NSi-ju so tako razočarani nad varuhinjo, ki po njihovem mnenju ni obravnavala vseh primerov enako. Podobno je izpostavila tudi Eva Irgl iz SDS-a, ki meni, da se je varuhinja v nekaterih primerih sovražnega govora odzvala "medlo in neodločno," v nekaterih primerih pa se nanje sploh ni odzvala.

V SD-ju pa so bili kritični do koalicijske selektivne obravnave poročila varuhinje. Poslanka SD-ja Majda Potrata je ob tem dejala, da ne "morejo privoliti v selekcijo med priporočili". Po mnenju Potrate je koalicija med več kot 100 priporočili varuhinje upoštevala le tista, ki se ji zdijo sprejemljiva, in še pri teh je "omilila izraze".

Varuhinja človekovih pravic opozorila na revščino
Varuhinja predstavlja letno poročilo