Enak grafit kot na pročelju lokala se je znašel tudi na hiši ministra za pravosodje. Foto: MMC RTV SLO
Enak grafit kot na pročelju lokala se je znašel tudi na hiši ministra za pravosodje. Foto: MMC RTV SLO

Take napade so poznali tudi v gibanju temnopoltih za temeljne človekove pravice temnopoltih v ZDA, Judje v času pred drugo svetovno vojno in take napade pozna gejevska in lezbična skupnost že skozi vso zgodovino vsaj zadnjih 60 let.

Mitja Blažič
Policistka
Pred lokalom je bila ves čas tiskovne konference tudi policistka. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
"Svoboden sem, da stisnem pest in z njo zamahnem. A se moja svoboda konča pri konici nosu tistega, ki bi ga lahko udaril," je poudaril Zalar. Foto: MMC RTV SLO
Minister Zalar obsodil napad na Open Cafe

Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik je prepričana, da imajo ti dogodki elemente in sporočilo spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti in jih je tako treba tudi obravnavati. Kot je še poudarila, je v zadnjem primeru - potem ko so se državni organi ustrezno odzvali na dejanja nasilja, motivirana s sovraštvom do istospolno usmerjenih - še posebej nevaren in vreden obsodbe napad, usmerjen na sodnico kot izvajalko sodne veje oblasti.
Blažič: Dosegli bodo ravno nasprotno
Boj za pravice, enake možnosti in človekove pravice bo treba po napadu na Cafe Open očitno kvečjemu zaostriti, poudarja aktivist Mitja Blažič. "Skupina, ki podpira lanskoletne napadalce na Cafe Open, ni dojela razsežnosti kaznivega dejanja, ki so ga naredili," meni Blažič, ki je bil žrtev omenjenega napada.
Kot pravi, "so ljudje že večkrat pokazali, da so vsega sposobni, da nimajo nekih temeljnih vrednot in da očitno verjamejo v jezik nasilja in sovraštva". "Njihov temeljni namen po mojem prepričanju je, da bi nas prestrašili, da ljudje ne bi prihajali na dogodke ob Tednu Parade ponosa, da ne bi prišli na parado. A mislim, da bodo dosegli ravno nasprotno - da bodo ljudje množično zavrnili to sovražnost in solidarno prišli na Parado ponosa, tudi mnogi, ki sploh niso mislili priti," dodaja.


"Družba se mora opredeliti proti takim napadom, proti nasilju v vsakršni obliki, da se zgradi družba solidarnosti, sožitja, spoštovanja in enakih možnosti za vse," poudarja Blažič.
Janša: Potrebni so isti vatli za vsakršne napade
"Ko gre za obsojanje raznih nestrpnih pojavov, je treba imeti iste vatle," pa je povedal predsednik SDS-a Janez Janša. SDS obsoja vse nestrpne in homofobne napade, smo pa nekoliko presenečeni, da se nekateri oglašajo samo ob nekaterih grafitih, ne pa ob vsakršnih pojavih nestrpnostih. V slovenskih cerkvah lahko recimo zadnja leta praktično vsak teden vidimo, tudi v samem centru Ljubljane, izjemno nestrpne grafite, pa jih ni nihče obsodil, še najmanj predsednik države, je ob robu strankinega obiska v Pomurju dejal Janša.
LDS: Buška za demokracijo
Naša demokracija je znova dobila buško, pa so po napadih na Cafe Open dejali v LDS-u. Vse svobodomiselne ljudi zato pozivajo, da se opredelijo in ostro obsodijo te napade.

Pred začetkom tedna Parade ponosa so neznanci že dvakrat z metanjem molotovk napadli lokal Cafe open, ki ga označujejo kot "do gejev in lezbijk prijaznega", nato pa pročelje popisali z žaljivimi napisi "Smrt pedrom!" in "Buška je buška peder". Dejanja je že obsodil predsednik države Danilo Türk, zdaj pa sta jih na tiskovni konferenci, ki so jo priredili v tem lokalu, ostro obsodila tudi predstavnika LDS-a Aleš Zalar in Slavko Ziherl.

Lokal varuje policija
Pred lokalom je bila ves čas policistka, žaljive napise pa so prelepili s plakatom, na katerem je zapisano "Svoboda gejem in lezbijkam." Vandali so s podobnimi napisi kot Cafe Open oskrunili tudi hišo Zalarja, saj je njegova žena kot sodnica sodelovala pri sojenju napadalcem na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, ki so ga pred letom dni - tudi v času pred Parado ponosa - fizično napadli trije moški. Sodišče jih je obsodilo na leto in pol zapora.

Zalar sicer o napadu na svojo hišo ni želel govorit, niti ne o morebitni policijski zaščiti njegove žene in njega osebno, saj je izpostavil, da svoja stališča v tem primeru izraža kot član LDS-a in ne kot minister za pravosodje.

K. Kresal: Policija poostreno spremlja dogajanje
Se je pa s pismom na medije obrnila ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS-a Katarina Kresal in povedala, da "policija poostreno spremlja dogajanje in bo dosledno ukrepala zoper vse storilce kaznivih dejanj in prekrškov s področja nasilja in vzbujanja nestrpnosti do istospolno usmerjenih ljudi."

Za vsakršno nasilje mora veljati "ničelna toleranca", napad na lokal pa po njenem ne moremo razumeti drugače kot napad na temeljne vrednote naše demokratične družbe, ki jih varuje tudi ustava. Vsakomur morajo biti namreč zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine.

"Nestrpnost je globoko ukoreninjena"
Zalar je ob tem poudaril, da je nestrpnost do istospolno usmerjenih očitno v slovenski družbi globoko ukoreninjena, zato jo bo treba izkoreniniti le s skupnimi močmi in širokim družbenim dialogom o tej problematiki. "Menim, da moramo vsi storiti vse, da preprečimo tak nesprejemljiv način izražanja mnenj." A dodaja, da žal tudi politika včasih prispeva k temu, da ti nestrpneži dobijo občutek, da s svojimi nasilnimi in žaljivimi izpadi počnejo nekaj legitimnega.

Upajo, da bo družinski zakonik hitro sprejet
Taki napadi so sicer po njegovih besedah najboljši dokaz, da je treba v Sloveniji zagotoviti popolno pravno enakost vseh ljudi, tudi istospolno usmerjenih. Prav zato si bodo v LDS-u prizadevali, da bo družinski zakonik čim prej sprejet. Vendar pa za izboljšanje razmer ne bo dovolj le pravna enakost, saj Zalar pravi, da potrebujemo tudi "pravo" enakost, ko bo dopuščen pluralizem mnenj in strpnost do drugačnih. "Vsi si želimo biti svobodni, a naša svoboda je omejena s svobodo drugega," je dodal.

"Napadalci so zavrženi in strahopetni"
Slavko Ziherl, podpredsednik ljubljanskega LDS-a, pa je izpostavil, da je spolna usmerjenost najbolj intimna človekova pravica, zato vsi tisti, ki jo kratijo, delujejo protiustavno, proti pravni državi ter človekovim pravicam. Tako ravnanje po njegovem poznamo v najbolj skrajnih oblikah v času Hitlerjeve Nemčije, napadalci pa so zavrženi in strahopetni ljudje, saj si upajo napadati le v skupini in ponoči. Zato mora pravna država ta dejanja sankcionirati, je še dodal.

Take napade so poznali tudi v gibanju temnopoltih za temeljne človekove pravice temnopoltih v ZDA, Judje v času pred drugo svetovno vojno in take napade pozna gejevska in lezbična skupnost že skozi vso zgodovino vsaj zadnjih 60 let.

Mitja Blažič
Minister Zalar obsodil napad na Open Cafe