Predsednik DZ-ja Janko Veber je zadovoljen z delom inštitucije, ki jo vodi. Foto: BoBo
Predsednik DZ-ja Janko Veber je zadovoljen z delom inštitucije, ki jo vodi. Foto: BoBo
Črta pod delom poslancev v prvem polletju

Janko Veber je na novinarski konferenci pojasnil, da je delo DZ-ja v prvem polletju najbolj zaznamovala politična kriza, ki je nastala zaradi poročila protikorupcijske komisije. Toda DZ-ju jo je uspelo rešiti tako, da se je oblikovala novo vlado. Po Vebrovih besedah je namreč šlo za zelo pomemben korak, predvsem zaradi težkega položaja Slovenije pri spoprijemanju z gospodarsko in finančno krizo.

Predsednik DZ-ja je za obdobje od 1. januarja do 16. julija posebej izpostavil sprejetje treh aktov, in sicer ratifikacije o pristopni pogodbi Hrvaške k EU-ju ter ustavnih zakonov o fiskalnem pravilu in o referendumski ureditvi, za katere je bilo treba doseči visoko stopnjo soglasja med koalicijo in opozicijo.

Veber je še pohvalil DZ, da je bil letos nekoliko večji poudarek na rednih sejah kot lani. Glede izboljšave precej okrnjenega ugleda DZ-ja pa je razložil, da se zavzema za sodelovanje s protikorupcijsko komisijo pri oblikovanju ustreznih predpisov in zakonodaje ter tudi za uvajanje prakse poslovne odličnosti v parlamentarnem delu. Ob tem je opozoril, da je prav DZ najbolj javna veja oblasti.

DZ je dobro sodeloval z javnostjo
Veber je tudi pohvalil dobro sodelovanje DZ-ja s predsednikom republike Borutom Pahorjem in z javnostjo, kar naj bi kazalo na veliko odprtost DZ-ja. Ob tem pa je izrazil željo, da bi imel DZ v prihodnje večjo vlogo pri oblikovanju tako pomembnih strateških dokumentov, kot sta nacionalni reformni program in program stabilnosti.

Predsednik DZ-ja se je tudi odzval na odložilni veto na novelo zakona o sodnih taksah, ki ga je izglasoval državni svet. Po njegovih besedah pa naj bi zaradi tega že v četrtek obetala izredna seja DZ.

Črta pod delom poslancev v prvem polletju