Med diplomanti, mlajšimi od 30 let, pa je bilo konec marca naravoslovcev 350, družboslovcev pa 539. Foto: BoBo
Med diplomanti, mlajšimi od 30 let, pa je bilo konec marca naravoslovcev 350, družboslovcev pa 539. Foto: BoBo
Struktura slovenskih diplomantov

Tudi zaradi vsesplošnega prepričanja, da v družboslovju ni perspektive, je pred fakultetami s humanističnimi študijami vse manj gneče. Da bo treba ukrepati, je napovedal tudi predsednik vlade Janez Janša, je za TV Dnevnik poročala Urša Srdič.

Janša je naštel poklice, ki po njegovem mnenju nimajo perspektive: "Toliko dela za novinarje, filozofe, sociologe, politologe, pravnike, ekonomiste, kot jih mi šolamo v Sloveniji, ne bo in večina teh profilov nima možnosti, da dobi zaposlitev zunaj države."

Najlažje se zaposlijo zdravniki, najtežje socialni delavci
Analiza zaposljivosti diplomantov Univerze v Ljubljani je pokazala, da se najlažje zaposlijo zdravniki, računalničarji, tehnologi in gradbeniki ter pravniki. Najtežje dobijo službo socialni delavci, varnostniki, humanisti in umetniki.

A splošna slika vendarle ni tako enoznačna. Konec marca je bilo brezposelnih 1.338 diplomantov s področja družboslovja in 1.453 naravoslovcev - zlasti zaradi stečajev podjetij, so povedali na zavodu za zaposlovanje.

Družboslovci dobijo delo prej
Poleg tega diplomanti družboslovnih ved v povprečju dobijo delo celo prej kot njihovi vrstniki iz naravoslovja. Lani so bili diplomanti družboslovja v povprečju brezposelni slabih 12 mesecev, diplomanti naravoslovja pa skoraj dva meseca dlje.

Vlada si že zadnjih nekaj let prizadeva povečati zanimanje za naravoslovne študije. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je pojasnil: "O marsikakšni rešitvi se pogovarjamo, tudi o tem, da bi na primer več tehničnega pouka vrnili v šole, ker je to pač tisti predmet, ki začne spodbujati inženirsko tehnično miselnost."

Sicer pa je tudi letošnji vpis na fakultete pokazal večje zanimanje dijakov za naravoslovne smeri. Več kot lani se jih je denimo prijavilo za študij kmetijstva, elektrotehnike, kemije, manj pa za študij gledališke režije, ekonomije in mednarodnih odnosov.

Struktura slovenskih diplomantov