Foto:
Foto:
12-urnega pohoda se je udeležilo 390 ljudi.
Nekateri pohodniki so prehodili 25 km zahtevnega terena.

Slavnostni govornik, profesor Anton Bebler, je spomnil na junaški boj Cankarjevega bataljona in vseh drugih borcev NOB-ja, brez katerih danes ne bi živeli v državi, v kakršni živimo.

Prav zaradi trpljenja, prelite krvi in izjemne hrabrosti naših borcev slovenski narod ni šel v zgodovino druge svetovne vojne kot kolaborant s fašizmom in nacionalsocializmom, je poudaril.

Za narodno spravo
Srečanja so se udeležili tudi obrambni minister Karl Erjavec, predsednik državnega sveta Janez Sušnik in poslanec državnega zbora in župan Železnikov Mihael Prevc. Slednji se je v govoru zavzel za čimprejšnjo razrešitev povojnih izvensodnih pobojev, da dvomi in nejasnosti ne bi več zmanjševali vrednosti NOB-ja in bi lahko dosegli narodno spravo.

Številni pohodi
Ponoči je bil organiziran tradicionalni 26. pohod po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše. Pohod je traja približno 12 ur, udeležilo pa se ga je 390 ljudi, eden celo 25-ič. Proti Dražgošam so se sicer pohodniki odpravili z desetih izhodišč, 200 najzgodnejših pa se je na pot odpravilo že sinoči iz Železnikov in prek Ratitovca do Dražgoš premagalo 25 kilometrov zahtevne poti.

Pobitih 41 domačinom
Cankarjev bataljon je v Dražgoše prišel konec leta 1941, potem ko je zamrla t. i. poljanska vstaja. Po tridnevnih bojih, ko je močno številčnejši nemški vojski uspelo zavzeti Dražgoše, so se partizani umaknili na Jelovico, okupator pa se je kruto znesel nad domačini. Žive zažgali ali postrelili 41 domačinov, vas pa kasneje načrtno zravnali z zemljo. In čeprav partizanom ni uspelo vzpostaviti osvobojenega ozemlja na Gorenjskem, junaški boj bataljona ni bil zaman.